Amsterdam krijgt wethouders van gewicht

(TROUW)

Na historisch lang onderhandelen zijn gisteren alle namen bekend gemaakt van de nieuwe wethouders in Amsterdam. D66 schuift econoom en topdiplomaat Udo Kock naar voren als wethouder voor de portefeuille financiën. Kock is permanente vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in de Palestijnse Gebieden.

Eerder werd al bekend dat topambtenaar Kajsa Ollongren wethouder en locoburgemeester wordt. Zij krijgt de portefeuille economische zaken en kunst en cultuur. Op de voor D66 belangrijke portefeuille onderwijs en jeugd komt lokaal talent Simone Kukenheim. Zij was tot voor kort stadsdeelbestuurder in Zuid.

Enigszins riskant lijkt de keuze van D66 voor Abdeluheb Choho, marketingdirecteur bij een softwarebedrijf, op de post openbare ruimte, klimaat en energie. Hij moest in 2011 als stadsdeelbestuurder in West het veld ruimen toen in de D66-fractie ruzie uitbrak en de afdeling uit elkaar viel.

Laurens Ivens, al sinds jaar en dag de Amsterdamse leider van de SP, wordt wethouder bouwen en wonen in het eerste stadsbestuur in Amsterdam waaraan de SP deelneemt. Informateur en Eerste Kamerlid Arjan Vliegenthart wordt SP-wethouder voor werk, inkomen en armoede.

Lokaal zwaargewicht en onbetwist leider van de Amsterdamse VVD Eric van der Burg blijft wethouder zorg, maar krijgt daarbij ook grondzaken en erfpacht. VVD-Kamerlid en voormalig burgemeester van Aalsmeer Pieter Litjens wordt wethouder verkeer en vervoer. De verantwoordelijkheid over de stadsdelen is verdeeld over zeven van de acht wethouders.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden