Amsterdam krijgt een onorthodox stadsklooster

De Bijlmerflat Kleiburg, waar het Kleiklooster zich gaat vestigen. Beeld anp
De Bijlmerflat Kleiburg, waar het Kleiklooster zich gaat vestigen.Beeld anp

In een flat in de Amsterdamse Bijlmer verrijst volgend jaar een protestants stadsklooster. De eerste bewoners hebben zich gemeld, de contracten zijn deze week getekend.

Ze zullen niet voor dag en dauw hun bed komen uit om te bidden, ze gaan niet leven in stilte en celibatair zijn ze ook niet. Toch mag het Kleiklooster, dat halverwege volgend jaar zijn deuren opent, zich volgens initiatiefnemer Johannes van den Akker wel degelijk een klooster noemen.

De bewoners van de zes samengetrokken appartementen leven deels op zichzelf, maar trekken ook samen op. Net als monniken en zusters komen ze iedere avond samen voor overdenkingen en gebed. Buurtgenoten die behoefte hebben aan hulp of een praatje zijn doorlopend welkom in een 'buurtkamer'.

"Tot op zekere hoogte zijn we een gewone woongemeenschap", meent Van den Akker. "Maar we willen vooral dienstbaar zijn. Dat kan heel lastig zijn als je in een traditioneel huis woont, omdat je dan geneigd kan zijn om vooral met jezelf bezig te zijn. Wij gaan volop contact zoeken met buurtgenoten. Mensen moeten ons weten te vinden."

Aan interesse geen gebrek
Het startkapitaal voor het project komt van de Amsterdamse pionierskerk Stroom, diens lokale moederkerk en het landelijk kantoor van de gereformeerd-vrijgemaakte kerk. Drie van de vijf woningen zijn verkocht, de andere twee zullen worden verhuurd. Van den Akker: "Aan interesse is geen gebrek. We hebben al een lijst met potentiële huurders."

Het Kleiklooster zwemt in tegen een sterke stroom. De weinige rooms-katholieke kloosters die Nederland nog telt, kampen met vergrijzing en een stevig gebrek aan nieuw bloed. Toch is deze vorm van kloosterleven volgens Van den Akker allesbehalve passé. "Veel mensen hebben de buik vol van globalisering en individualisering. Een project als dit is juist lokaal, maatschappelijk relevant en concreet."

Nieuwe monastiek: de handen uit de mouwen
De initiatiefnemers lieten zich inspireren door links-evangelicale theologen als Shane Claiborne. Zijn ideeën over 'nieuwe monastiek' (christelijke gemeenschappen die klaar staan voor hun omgeving) komen bijna allemaal terug in het concept van het Kleiklooster.

"Claiborne zegt: geld doneren aan een hulporganisatie is mooi, maar je houdt het lijden op die manier wel op afstand. Gods koninkrijk is niet alleen maar iets geestelijks. Christenen moeten het hier op aarde vormgeven."

De huidige deelnemers zijn net als Van den Akker gereformeerd-vrijgemaakt. Toch moet het Kleiklooster geen gereformeerd bastion zijn, bezweert hij. "We worden een gemeenschap van mensen met een actief christelijk geloof; mensen bij wie Jezus een rol speelt in hun dagelijks leven. Welke kerkelijke leerregels je belijdt is veel minder belangrijk." Zijn rooms-katholieken, pinkstergelovigen en vrijzinnige protestanten ook welkom? "Ja, zo lang we op dezelfde golflengte zitten. Ik zie geen beren op de weg."

Bijlmerflat Kleiburg. Het klooster komt goeddeels op de tweede etage. Beeld Martijn Blom
Bijlmerflat Kleiburg. Het klooster komt goeddeels op de tweede etage.Beeld Martijn Blom
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden