Amsterdam koopt achttien panden van seksbaas

(Novum) - NV Stadsgoed heeft achttien panden op de Amsterdamse Wallen gekocht. Met de overeenkomst is zo'n 25 miljoen euro gemoeid. Het gaat voornamelijk om panden met peeskamers. Eigenaar is 'Wallenkoning' Charles Geerts. De gemeente springt voor maximaal 15 miljoen euro bij. Binnen een maand zou de overeenkomst definitief moeten zijn.

Door de koop verdwijnen 51 ramen op de Wallen. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal, laat de gemeente weten. Burgemeester van Amsterdam Job Cohen en de betrokken bestuurders spreken van een belangrijk moment in de geschiedenis van de Wallen. Cohen benadrukt dat er geen plannen zijn om de prostitutie weg te halen van de Wallen, maar stelt dat de 'concentratie' moet worden verminderd om het gebied 'beheersbaar' te houden.

NV Stadsgoed, onderdeel van woningcorporatie Het Oosten, werd eind jaren negentig opgericht om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam. Al eerder verwierf Het Oosten in samenwerking met de gemeente zo'n 25 panden in de rosse buurt, in de hele binnenstad staat de teller op ruim tachtig. Ook Stadsherstel heeft de afgelopen jaren panden op de Wallen gekocht om ze een andere bestemming te geven.

Amsterdam heeft als voorwaarde gesteld dat Geerts het geld niet opnieuw in het Wallengebied investeert. Ook mag hij de miljoenen niet steken in coffeeshops, speelautomaten en prostitutie elders in de stad. Die branches worden door de gemeente als criminogeen omschreven.

Het staat nog niet vast wat de nieuwe bestemming van de panden van Geerts wordt. Mogelijk wordt een klein deel van andere sekspanden er gehuisvest. "Daar gaan we met de gemeente naar kijken", zegt een woordvoerder van Stadsgoed. "Maar ja, we zijn een woningbouwvereniging. Het lijkt me duidelijk waar onze voorkeur ligt."

Amsterdam is al meer dan een jaar bezig de prostitutiesector te verschonen van criminele activiteiten, in het bijzonder van witwaspraktijken en vrouwenhandel. Een van de speerpunten daarvan is het opkopen van panden, in samenwerking met woningcorporaties. De gemeente springt bij omdat de prostitutiepanden bij een wijziging van bestemming in waarde dalen.

In juni vorig jaar trok de gemeente van bijna veertig seksgelegenheden de vergunning in, een besluit dat later door de rechter werd teruggedraaid. Amsterdam liet destijds weten de goede van de slechte prostitutiebedrijven te willen scheiden. Een van de verdachte seksbazen was Geerts, die begin dit jaar al vier panden op de Wallen van de hand deed, naar verluidt voor 3,5 miljoen euro.

Naast het exploiteren van panden met raamprostitutie financiert Geerts onder meer de befaamde toeristische trekpleister Casa Rosso, de Bananenbar en diverse sekswinkels. Twee van zijn bijnamen luiden Dikke Charles en 'financier van de Wallen'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden