Amsterdam is rellen zat/Niemand weet raad met Marokkaanse jongeren

AMSTERDAM - Politie, justitie en het gemeentebestuur van Amsterdam hebben nauwelijks antwoord op de rellen die zo'n honderd Marokkaanse jongeren veroorzaken. Al tachtig agenten raakten dit jaar gewond. “Dit kan absoluut niet”, dreigde burgemeester Patijn gisteravond, “de openbare orde móet gehandhaafd.”

Van een onzer verslaggeefsters

In een gezamenlijke persconferentie gebruikten burgemeester Patijn, hoofdcommissaris van politie Kuiper en hoofdofficier van justitie Vrakking - de zogeheten driehoek - gisteravond gespierde taal. Des te meer viel op hoe weinig deze driehoek op korte termijn denkt te kunnen doen. “Deze jongeren vertonen gedrag waar we niet direct antwoord op hebben”, gaf Kuiper toe, “ze hebben geen respect, ook niet voor de politie, en treden hard op.” De jongeren gooien met stenen, verzetten zich tegen agenten en bemoeien zich met arrestaties van anderen. “Ze trachten de stad naar hun hand te zetten”, verwoordde Patijn, “dat kunnen wij niet tolereren.”

Maandagavond werd de burgemeester het spreken onmogelijk gemaakt in de Nasr-moskee in Amsterdam-Oost. Patijn hoopte daar de Marokkaanse gemeenschap toe te spreken naar aanleiding van de gewelddadigheden die ontstonden na demonstraties tegen de aanval op Irak. Dit soort indicidenten is volgens de driehoek exemplarisch voor meer botsingen tussen politie en jongeren in de afgelopen maanden. “Het gebeurt overal in de stad. Het beste wat we kunnen doen is alert zijn bij incidenten, ons optreden blijft gericht op deëscaleren”, aldus Kuiper. Indien er daders zijn aangehouden, zal justitie snelrecht toepassen. Ook pleitte hoofdofficier Vrakking voor extra arrestatieteams en overleg met kinderrechters voor een lik-op-stukbeleid.

Patijn, Vrakking en Kuiper benadrukten te spreken over naar schatting honderd jongeren die de overlast veroorzaken. Het lastige is dat deze jongeren elkaar pijlsnel weten te vinden als enkelen met de politie geconfronteerd worden. “Die paar jongeren roepen dan dat ze worden opgepakt omdat ze Marokkaans zijn”, weet Vrakking, “De werkelijkheid is dat ze aangehouden worden omdat ze een auto stelen. Voor je het weet, staan er veel meer en roepen ze dat we geen respect voor hen hebben.”

Volgens politiechef Kuiper hebben deze jongeren “ontdekt” dat hun aanpak werkt. Ze gebruiken rellen om aandacht te trekken, sympathie te zoeken en bijvoorbeeld steun voor voorzieningen te verwerven. Patijn hoopt vooral Marokkaanse ouders en “de Marokkaanse gemeenschap als geheel” ervan te overtuigen dat zij - liefst samen met de gemeente - naar oplossingen moeten zoeken. “Wat beweegt deze jeugd? Hoe kunnen wij tot hen doordringen?”

Zijn gedwongen vlucht uit de moskee werd volgens Patijn veroorzaakt door een gelovige die al jaren in conflict leeft met het bestuur van de moskee. Marokkaanse organisaties van het stadsdeel Zeeburg bestrijden deze visie. Zij verwijten Patijn, het bestuur van de moskee en “enkele buurtpolitici” geen overleg te hebben gevoerd met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap en buurtbewoners. De meeste bezoekers voelden zich overvallen door het hoge bezoek, juist op het moment dat zij hun avondgebed van de ramadan begonnen.

In Amsterdam-West, waar eerder ernstige problemen waren, is nog steeds geen projectleider aangesteld om het rapport van de commissie Lankhorst uit te voeren. Deze commissie deed tal van aanbevelingen, die volgens Patijn in veel stadsdelen al ter harte genomen zijn. In Oost gebeurt dit volgens Marokkaanse organisaties nog niet.

- Pagina 3: 'Er zat geen een Marokkaan achter die tafel'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden