Amsterdam inspecteert zelf kwaliteit basisscholen

Lodewijk Asscher initieerde in 2008 als wethouder de nieuwe aanpak. Beeld ANP
Lodewijk Asscher initieerde in 2008 als wethouder de nieuwe aanpak.Beeld ANP

Amsterdam begint een onafhankelijk bureau dat de kwaliteit van de basisscholen in de stad gaat bevorderen. Anders dan de landelijke onderwijsinspectie gaat dat bureau scholen ook heel concrete adviezen geven over hoe het beter kan - tot op het niveau van afzonderlijke leerkrachten aan toe. Iets dergelijks bestaat nog nergens in Nederland.

Experts van het kwaliteitsbureau gaan in vier jaar tijd ruim tweehonderd basisscholen in Amsterdam bezoeken en beoordelen. Dat gebeurt aan de hand van een meetlat die de betrokken schoolbesturen samen hebben ontwikkeld. Daarmee wordt dieper ingegaan op wat er in de klas zelf gebeurt dan in de methode van de inspectie doorgaans gebeurt. Zo nodig wordt een verbeterplan opgesteld dat binnen een jaar vruchten moet afwerpen.

Het kwaliteitsbureau komt niet in plaats van de inspectie, benadrukken gemeente en schoolbesturen. Maar de inspectie kijkt minder intensief naar wat er in de klas gebeurt en adviseert scholen niet bij verbeterplannen. "Wij graven dieper", zegt Diane Middelkoop namens de besturen. "En wij zijn ambitieuzer", stelt de Amsterdamse onderwijswethouder Pieter Hilhorst.

Het bureau bouwt voort op ervaringen die Amsterdam de afgelopen vijf jaar heeft opgedaan met het aanpakken van zwakke scholen. Het initiatief daartoe kwam in 2008 van toenmalig wethouder Lodewijk Asscher. Destijds waren volgens de normen van de onderwijsinspectie 33 Amsterdamse basisscholen 'zwak' of 'zeer zwak'. Nu zijn dat er nog maar vijf. Die daling is te danken aan een door de gemeente opgezet team van onafhankelijke onderwijsexperts dat klas voor klas langsging en scholen advies gaf.

Met het nieuwe bureau willen de schoolbesturen die resultaten vasthouden en uitbouwen. Ze gaan ervan uit dat niet alleen de zwakke scholen beter kunnen, maar ook de scholen die volgens de inspectie al een voldoende scoren. Bijna de helft van de scholen heeft de afgelopen jaren al meegedaan aan de Amsterdamse kwaliteitsaanpak, in de komende vier jaar moeten álle scholen onder de loep genomen worden.

Het bureau wordt onafhankelijk, met bestuursleden die voorgedragen worden door gemeente en schoolbesturen. Het bureau gaat op 1 januari beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden