Amsterdam helpt bij mengen scholen

Wethouder: Steun voor ouderinitiatieven

Amsterdam gaat het opnieuw proberen: de kinderen van 180 verschillende nationaliteiten in de stad moeten op school beter mengen. De laatste twintig jaar beten talloze politici, zowel in Den Haag als in de gemeenten, hun tanden stuk op het probleem van de zwarte en witte scholen. Ouders laten zich nu eenmaal niet dwingen tot een schoolkeuze. Goedbedoelde projecten mislukten. Maar wethouder Simone Kukenheim pakt de handschoen toch weer op.

De ruim tweehonderd scholen moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen om een afspiegeling te zijn van de buurt, stelt Kukenheim in een brief die gisteren naar de gemeenteraad ging. Doen ze dat niet, dan moeten ze dat met elkaar in gaten houden én in overleg met de gemeente. Kukenheim: "We gaan scholen niet door de strot duwen om diverser te worden, maar we willen ze wel helpen om hun leerlingen meer in aanraking te laten komen met de culturele diversiteit van de stad."

Scholen in de wijk moeten elkaar er dus op aanspreken als leerlingen geen afspiegeling zijn van de buurt. Ouders krijgen hulp bij het opzetten van initiatieven waarbij kinderen als groep naar een niet-gemengde school gaan.

Met de komst van D66 in het stadsbestuur van Amsterdam hebben scholen meer vrijheid gekregen. Integratie afdwingen, zoals de PvdA in het verleden vaak probeerde, is nu taboe. De schoolbesturen voerden onlangs een nieuw toelatingsbeleid voor basisscholen in, waarbij spreiding van bevolkingsgroepen geen doel meer is.

Toch laat ook D66-wethouder Kukenheim integratie op scholen niet helemaal los: "Wij zien het als een gemiste kans als kinderen in een stad met zoveel culturele verschillen als Amsterdam elkaar niet leren kennen. We kiezen voor een aanpak vanuit de ouders en de leerlingen zelf. Veel ouders vinden diversiteit belangrijk, maar het geeft voor hen niet de doorslag bij de schoolkeuze. Daarom moeten de gemeente en de schoolbesturen de belemmeringen om voor een gemengde school te kiezen, zo veel mogelijk wegnemen."

Volgens recente cijfers van de gemeente Amsterdam zie je op 37 van de 209 basisscholen niet terug wie er in de wijk wonen.

Of het diversiteitsbeleid ditmaal slaagt, hangt uiteindelijk nog het meeste af van de ouders. Dus moet het makkelijker worden een ouderinitiatief te starten om met een aantal kinderen tegelijkertijd naar een niet-gemengde school te gaan. Schrijven ouders zich nu samen in, dan verliezen ze hun plek bij een andere school. Pakt het ouderinitiatief toch niet goed uit, dan zijn de kinderen de dupe. De gemeente wil regelen dat je een ouderinitiatief kunt starten zonder je plek elders kwijt te raken.

Wil je leerlingen van alle kleuren en achtergronden succesvol mengen, dan moet je vroeg beginnen. De peuteropvang moet daarom gelijker worden voor alle Amsterdamse kinderen. De gemeente start hiermee een pilotproject.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden