Amsterdam had zo'n cool imago, tot er doden vielen op de dansvloer

Publiek tijdens de openingsnacht van het Amsterdam Dance Event, op 16 oktober in de Heineken Music Hall. Beeld epa
Publiek tijdens de openingsnacht van het Amsterdam Dance Event, op 16 oktober in de Heineken Music Hall.Beeld epa

Wat Kamilla (28) dit weekend in de Amsterdam Studio's tijdens ADE zag, was echt extreem. De dansvloer leek wel een slagveld. Terwijl zij rustig van haar biertje nipte zag ze hoe minstens 1200 jonge mensen ('max 20 jaar oud') met uitpuilende ogen en malende kaken afzonderlijk van elkaar dansten. "De meesten waren echt totaal de weg kwijt van de mdma."

ADE 2014. Vijf dagen lang dancefeesten in de hoofdstad. 85 locaties. Ruim 350.000 bezoekers, van over de hele wereld. ADE was, zo vond de gemeente Amsterdam, hét visitekaartje voor de stad. Een feest dat (ook internationaal gezien) de stad een 'cool imago' gaf. Tot er dus die vier doden vielen. Waarvan drie vermoedelijk door drugsgebruik.

"Niet te voorkomen" zegt Ton Nabben. Nabben, werkzaam als drugsonderzoeker bij het Bonger Instituut voor criminologie, noemt het het overmijdelijke risico van de economy of pleasure. "Op ADE wordt de balans tussen plezier en wanorde extra op scherp gezet", zegt Nabben, die veelvuldig onderzoek deed naar drugsgebruik op Amsterdamse dancefeesten.

Opgerekt
Over de drie drugsdoden wenst hij niet te speculeren. En, of het opmerkelijk is dat een 41-jarige vrouw sterft aan xtc-gebruik? Nabben: "Geen idee. 25 jaar dancecultuur heeft de leeftijd van drugsgebruikers op dancefeesten opgerekt." Xtc en speed, zegt Nabben, zijn populairder geworden de afgelopen jaren.

De gebruikers zijn divers. En verschillen qua sociaal-economische en culturele achtergrond. Zo zijn er de jonge 'marginalen' uit de dorpen. Die hard werken door de week en in het weekend 'naar de kloten gaan.' "Zij gebruiken extra sterke drugs." Twee: De agenda-hedonisten. Studerende twintigers die hun gebruik agendamatig plannen en vooral gebruiken als ze zomers vrij zijn.

Dan zijn er nog de psychonauten: ervaren drugsgebruikers die precies weten wat en hoeveel ze gebruiken. "Een kleine groep op ADE", zegt Nabben. En, tot slot, de toeristen. "Die komen naar Amsterdam om een weekend te feesten. Ze hebben een verkeerde perceptie van de stad en denken dat het één groot pretpark is. Met constant drugsgebruik tot gevolg."

Bruine ogen
Of de drieëndertigjarige Serviër tot de categorie onbeholpen drugstoeristen behoorde? Dat weet Nabben niet. Wat hij wel weet, is dat toeristen in Nederland hun drugs op straat kopen. "Ze vertrouwen de straatdealer op zijn mooie bruine ogen." De psychonaut en de agenda-hedonist kopen drugs via 'sociale dealers', oftewel vrienden met drugscontacten. Of op internet. Eén pil doet gemiddeld 5 tot 10 euro.

Kamilla - ze gebruikt af en toe xtc en speed - hield het afgelopen weekend braaf bij biertjes. Ze dronk er een aantal. Rond 05.00 uur ging ze op huis aan. Maar niet voordat ze nog even het toilet bezocht om te plassen. Dat bleek geen succes: "De rij was meters lang. Dat kwam echt niet omdat iedereen zo nodig moest plassen. Ze kwamen per tweetal uit de toilethokjes. Die zaten dus te snuiven en te slikken." Uiteindelijk ging Kamilla thuis naar de wc.

Lees vandaag meer in Trouw over drugsgebruik in Nederland.

Xtc-incidenten 2009 tot 2012

Tussen 2009 en 2012 steeg het aandeel incidenten na gebruik van ecstasy (als enige drug) op de EHBO-posten van feesten fors; van 39% tot 61%. In 2013 lijkt er sprake van een stabilisatie (62%).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden