Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Weert bieden ook opvang aan

Exterieur van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis. Hier worden tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen. Beeld anp
Exterieur van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis. Hier worden tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen.Beeld anp

Steeds meer steden en dorpen bieden het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) concreet hulp bij het onderbrengen van enkele duizenden vluchtelingen.

Amsterdam maakte dinsdag bekend de noodopvang van 1500 asielzoekers te gaan regelen, in Utrecht komen vijfhonderd vluchtelingen in de Jaarbeurs te zitten en na Arnhem stelt ook Haarlem de Koepelgevangenis ter beschikking.

De gemeenten komen daarmee tegemoet aan de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'We hebben als overheid en samenleving een gemeenschappelijke rol in de opvang van vluchtelingen. Steeds meer gemeenten vangen al vluchtelingen op. Het is nu zaak dat de lasten worden gedeeld', aldus de VNG dinsdag.

De noodopvang in Amsterdam is bedoeld voor vluchtelingen die zich bij de vreemdelingenpolitie op het Centraal Station in Amsterdam hebben gemeld. Zij kunnen vanwege de grote toestroom mensen nog niet terecht in de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

De noodopvang gaat naar verwachting woensdag open met driehonderd plekken. De komende dagen wordt de opvang uitgebreid tot 1500 plekken. De locaties zijn nog niet bekend. Er wordt gedacht aan panden die leeg staan, sporthallen en andere locaties die snel beschikbaar zijn.

In het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs in Utrecht zijn dinsdagavond tweehonderd vluchtelingen ondergebracht. De komende dagen wordt dat aantal uitgebreid tot vijfhonderd mensen. Daarnaast zoekt het gemeentebestuur naar gebouwen en plekken waar tussen de tweehonderd en 250 mensen terecht kunnen. 'Het gaat om panden die tijdelijk geschikt gemaakt kunnen worden voor opvang en waar een veilige, menswaardige omgeving kan worden geboden', aldus de gemeente.

Eerder op dinsdag werd al bekend dat in de Koepelgevangenis in Haarlem 350 vluchtelingen worden opgevangen en ook de Koepelgevangenis in Arnhem wordt vrijgemaakt voor opvang.

In Weert is de gemeenteraad vanavond bijna unaniem akkoord gegaan met de komst van duizend asielzoekers naar de voormalige KMS-kazerne voor de komende vijf jaar. Dat maakt de weg vrij voor de komst van de eerste vluchtelingen op woensdag.

Volgens burgemeester Jos Heijmans komen de eerste bussen met asielzoekers wellicht al in de nacht van dinsdag op woensdag in Weert aan. Ook woensdag rijden bussen naar Weert met asielzoekers, die nu verblijven in Oirschot en de IJsselhallen in Zwolle, aldus Heijmans.

De vluchtelingenproblematiek kwam dinsdag ook naar voren in de troonrede. De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding, zei koning Willem-Alexander. 'Dit vraagt om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten. Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren', onderstreepte de vorst.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden