Amsterdam geeft touwtjes uit handen door vakantie

(Novum) - Amsterdam moet het deze week zonder burgemeester en wethouders stellen. Het volledige college is sinds maandag op vakantie. Eric van der Burg van oppositiepartij VVD neemt de touwtjes in handen als locoburgemeester.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het een unieke situatie, maar biedt de gemeentewet gewoon een oplossing voor dit soort vakantieperikelen. "Het langstzittende raadslid, in dit geval Van der Burg, wordt dan tot gelegenheidsburgemeester benoemd."

Het is het college dit jaar simpelweg niet gelukt om de vakanties goed op elkaar af te stemmen. Omdat er een onbemande week bleek te zijn, hebben de burgemeester en zes wethouders besloten de noodgreep toe te passen. "Van der Burg doet het heel goed", zegt de woordvoerder. "Bovendien is het openbare orde- en veiligheidsapparaat gewoon voltallig aanwezig."

Van der Burg is wel te spreken over zijn tijdelijke job als burgervader. "Ik vind het uitermate bijzonder en erg leuk om te doen. Het valt allemaal reuze mee." Zijn bezigheden deze week bestonden voornamelijk uit het beantwoorden van telefoontjes met 'dingen'. "Ik heb ook twee besluiten genomen, maar daar kan ik nu nog geen mededelingen over doen."

De stad had deze week te kampen met twee grote branden en een gaslek op het terrein van de Westergasfabriek. "Ik ben daarvan op de hoogte gebracht, maar hoefde niet in actie te komen", zegt Van der Burg. Maandag geeft het VVD-raadslid zijn tijdelijke plek weer over aan Job Cohen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden