Amsterdam geeft slavenketen aan Middelburg

Een vrouw legt haar hand op het monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Beeld anp
Een vrouw legt haar hand op het monument Slavernijverleden in het Oosterpark.Beeld anp

Met het doorzagen van een handboei heeft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maandag symbolisch de herdenking van de slavernij overgedragen aan zijn collega Harald Bergmann uit Middelburg. Met de overdracht van deze slavenketen werd ook het jaar afgesloten waarin de afschaffing van de slavernij in 1863 werd herdacht.

Het doorzagen van de handboei staat symbool voor het verbreken van de slavenketenen en voor het verkrijgen van vrijheid. De ene helft van de handboei blijft in Amsterdam. De andere helft gaat naar Zeeland. Hier is volgend jaar de herdenking van de afschaffing van de slavenhandel 200 jaar geleden. In 1814 werd de Trans-Atlantische slavenhandel afgeschaft. Vooral Zeeuwen waren destijds nauw betrokken bij deze slavenhandel en hebben tienduizenden Afrikanen verscheept.

De Verenigde Naties hebben 2 december uitgeroepen tot Internationale dag voor de afschaffing van de slavernij. De Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 organiseerde maandag een bijeenkomst voor jongeren. Hierbij werd niet alleen stilgestaan bij het verleden, maar was de blik ook op de toekomst gericht. Voor maandagavond staan nog discussies en optredens op het programma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden