Amsterdam gaat 20.000 woningen extra bouwen

TROUW

De gemeente Amsterdam wil om het woningtekort aan te pakken in vier jaar tijd twintigduizend extra woningen gaan bouwen. Daarmee komt de uitbreiding van de hoofdstad op zestigduizend wooneenheden, die ín de stad maar ook in de regio daaromheen worden verwezenlijkt.

Wethouder Laurens Ivens presenteerde gisteren de bouwplannen voor de metropool. Hij zei dat de extra huizen het dreigende tekort van 16.000 wooneenheden moet oplossen. Het gaat weliswaar vooral om veel kleine appartementen voor jongeren en studenten, maar de bouwwoede overtreft de stoutste verwachtingen van het college dat in 2014 aantrad.

Na 2020 zal Amsterdam en directe omgeving zo verdicht zijn, dat het vinden van goede bouwlocaties moeilijker wordt. Op de overgebleven plekken is bouwen dan technisch heel moeilijk, óf ontzettend duur. Woningen met tuintjes zijn dan in ieder geval niet meer haalbaar. Ook de provincie Noord-Holland doet moeilijk over het dichtbouwen van 'groene plekken' in de regio's Purmerend, Zaanstad en de Haarlemmermeer. De enige locaties waar nog eengezinswoningen kunnen worden gerealiseerd, liggen dan in Almere of Lelystad.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden