Amsterdam en Rotterdam pikken ‘pikpraat’ niet langer

"We moeten naar een nieuwe norm op straat”, zei hij de onlangs overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld Pixabay

Met sissen, uitschelden, seksverzoeken, achtervolgen en andere vormen van straatintimidaties moet het afgelopen zijn. Rotterdam en Amsterdam gaan dit verschijnsel per 1 januari aanpakken door het te beboeten.

Meindert van der Kaaij

In Rotterdam kunnen vrouwen de ‘Stopapp’ gebruiken om intimidaties door te geven.

Beide steden willen korte metten te maken met wat in Rotterdam nu ronduit ‘pikpraat’ wordt genoemd. Het zijn onder meer de alarmerende cijfers uit onderzoeken die tot dit beleid leidden. In Rotterdam gaf onlangs 84 procent van de onderzochte vrouwen aan dat zij recentelijk last hadden gehad van seksuele intimidatie. In Amsterdam ligt dat percentage op 59.

Met de campagne ‘Pikpraat van de straat’ wil de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) de strijd aangaan met het gedrag waardoor vrouwen zich onveilig voelen. Een van de speerpunten is de app waarmee vrouwen anoniem kunnen aangeven waar en wanneer zij zijn lastiggevallen.

Deze informatie komt in een database terecht, die vervolgens duidelijk moet maken waar de overtreders zich vaak ophouden. Tot nu toe deed maar 5 procent van de vrouwen ooit aangifte van seksuele intimidatie op straat. Volgens Eerdmans komt dat vooral doordat vrouwen bang zijn voor de reactie van de daders.

Handhaven

De vraag is hoe de gemeenten hun beleid effectief gaan handhaven. In Rotterdam zijn daartoe in de afgelopen maanden 45 boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) getraind die zich onder meer op deze zaken gaan richten. Zij gaan jongens aanspreken en waarschuwen.

Daarnaast gaan de boa’s ook in burger naar de ‘hotspots’ kijken. Bij een heterdaad kunnen zij, afhankelijk van de zwaarte van de handeling, een boete van maximaal 190 euro uitdelen.

In Amsterdam was het de onlangs overleden burgemeester Van der Laan die op dit punt actie wilde ondernemen. “We moeten naar een nieuwe norm op straat”, zei hij in 2016. Hij verwachtte dat als er meer zou worden gehandhaafd en gestraft, er meer vrouwen aangifte zouden doen.

Van der Laans opvolger Van Aartsen stuurt deze week het voorstel naar de gemeenteraad. Om die reden kon zijn woordvoerder nog geen ­details prijsgeven over hoe Amsterdam dit probleem wil aanpakken.

Lees ook:

- Noa Jansma (20) zet nafluiters te kijk
- De sis-wet verdient steun

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden