Amsterdam en KNAU hebben vertrouwen in organisatie EK

AMSTERDAM - De compactheid van zowel de stad als het Olympisch Stadion in toekomstige gerenoveerde staat, moet Amsterdam in 2002 de Europese atletiekkampioenschappen binnen de poorten brengen. De kandidaatstelling houdt een financieel risico in, zo geeft KNAU-voorzitter Piet van der Molen toe, “maar als ondernemer moet je het aandurven een zeker beheerst risico te nemen.”

ROB VELTHUIS

Afgelopen vrijdag overhandigde een delegatie van de atletiekunie in het Finse Olou het zogeheten bidbook aan Carl-Olaf Homén, preses van de Europese Atletiek Asociatie (EAA), waarmee de KNAU en de gemeente Amsterdam zich officieel kandidaat stelden voor het evenement in augustus 2002. Op 11 oktober van dit jaar beslist de EAA in Boedapest of dat initiatief wordt gehonoreerd. München en Lausanne zijn de andere twee gegadigden.

Met drie kandidaten toonde de EAA zich bijzonder gelukkig; in het verleden kostte het nogal eens moeite om landen warm te krijgen voor de organisatie van het vierjaarlijkse evenement. Dit had ongetwijfeld te maken met de wat gedevalueerde status van de EK sinds de invoering van wereldkampioenschappen atletiek in 1983 en de enorme toename van andere kampioenschappen die de internationale atletiekfederatie (IAAF) de afgelopen tijd heeft ingevoerd. Sinds 1991 staan de WK zelfs elke twee jaar op de agenda. Waarbij de laatste twee afleveringen (Stuttgart en Gothenburg) uitliepen op een financieel debâcle voor de organisatie. Gothenburg ging zelfs failliet. Nu de IAAF voor de komende edities enorme prijzengelden beschikbaar heeft gesteld voor medaillewinnaars en de EAA daarin niet meekan, zou de EK in de toekomst wel eens het kind van de rekening kunnen worden.

Arie Kauffman, algemeen directeur van de KNAU, zegt die vrees niet te delen, terwijl hij gelijktijdig de gedevalueerde status bevestigt: “Er is een steeds groter gat gekomen tussen de nationale atletiek en de wereldkampioenschappen. De EK wordt in de toekomst een opstap naar de WK.”

Van der Molen: “We hebben die vrees wel gehad. Maar als ondernemer moet je het aandurven een zeker beheerst risico te nemen. Natuurlijk hebben we onze pionnen bij het bedrijfsleven al uitgezet. Maar dan is sprake van het kip-ei-probleem. Bedrijven zeggen, 'ga er maar voor en kom maar eens terug als je die EK hebt'. Hetzelfde geldt voor de overheid. Die staat er heel duidelijk achter, maar Erica Terpstra kan nu geen toezeggingen doen voor 2002.”

Van der Molen wijst erop dat het organiseren van elk kampioenschap een risico met zich meebrengt. Hij memoreert aan de tijd dat hij voorzitter van de Nederlandse wielrenunie was en de WK '79 in Valkenburg een tekort van drie miljoen dreigde op te leveren. “Toen hebben we het ook gered.”

Rob Lindeman, voorzitter dan de stuurgroep EK 2002, ziet Amsterdam en Lausanne als de twee belangrijkste kandidaten. München kan weliswaar bogen op een voortreffelijke organisatie en een prachtig (olympisch) stadion, maar die accommodatie wordt met bijna 80 000 plaatsen te groot geacht voor Europese kampioenschappen. Kauffman: “Veel lege plekken is dodelijk voor de commerciële werking.” Het gevaar van Lausanne schuilt in het feit dat in die stad het IOC zetelt, waardoor politieke krachten van invloed kunnen zijn. Amsterdam verkoopt zichzelf met de uitstraling van de stad en de compactheid van het gebied waar de EK zich zal afspelen. Dat geldt ook voor het Olympisch Stadion, waarvan de tweede ring wordt gesloopt en dat uiteindelijk plaats zal bieden aan 21 000 toeschouwers. Een aantal dat kan worden uitgebreid met 5 000.

Bij de kosten-baten-analyse is de organisatie uitgegaan van voorgaande EK's in kleine landen. Helsinki (1994) sprong er daarbij zeer positief uit en ook in Split (1990) waren de financiële resultaten goed. Amsterdam zal zich volgens Lindeman niet laten leiden door een plotseling geweldig financieel bod van een der tegenkandidaten. “Het moet geen kwestie worden van prijsopdrijving, maar de EAA zal daar vermoedelijk ook niet gevoelig voor zijn. Vier jaar geleden was Madrid de voornaamste kandidaat voor 1998, maar werd Boedapest gekozen omdat die stad plotseling allerlei nieuwe toezeggingen deed. Nu blijken die niet te kunnen worden waargemaakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden