Amsterdam eist rectificatie National Geographic na 'beledigende' uitzending

In een aflevering van Scam City wordt Amsterdam neergezet als zwendelstad, waar toeristen gemakkelijk het slachtoffer worden van zakkenrollers of zwervers.Beeld ANP

Amsterdam gaat televisiezender National Geographic sommeren een uitzending van Scam City te rectificeren. In een aflevering wordt de hoofdstad neergezet als zwendelstad, waar toeristen gemakkelijk het slachtoffer worden van zakkenrollers of zwervers. Na onderzoek van de politie bleek dat de tv-zender hier mensen voor gebruikte die acteerden.

'Het is een van de meest duistere plekken waar ik ben geweest', zei presentator Connor Woodman over Amsterdam. In het programma laten de makers met verborgen camera's zien hoe zakkenrollers en oplichters te werk gaan.

'De stad is beledigd', zei burgemeester Eberhard van der Laan. 'Dit laten we ons niet gebeuren. Dit lijkt op scamtelevisie.' Hij wil desnoods via een civielrechtelijke procedure voor elkaar krijgen dat de tv-zender de boel rechtzet. 'Het programma is afschrikwekkend voor Amsterdam.'

Presentator Conor Woodman ontkent via Twitter dat er acteurs zijn ingezet. Televisiezender National Geographic is 'uitermate verbaasd' dat ze via de media moest vernemen dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam een rectificatie eist van een uitzending van Scam City.

Volgens National Geographic is een afspraak met de gemeente vorige week afgezegd en stond een nieuwe afspraak ingepland voor eind maart. 'In dat kader wilden wij eerst overleg hebben met de gemeente alvorens naar buiten te treden', zegt de tv-zender in een verklaring. 'We zijn dan ook teleurgesteld over deze uitspraken van de burgemeester in de media en beraden ons op vervolgstappen.'

National Geographic gaat onderzoeken hoe de makers te werk zijn gegaan. Volgens National Geographic hebben de producenten van Scam City verteld dat er geen acteurs zijn ingezet, maar dat sommige van de criminelen gecompenseerd zijn voor de uitzending. National Geographic had al eerder besloten geen herhalingen van het programma meer uit te zenden, hiervan waren er acht gepland.

Zakkenrollers
Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vertelde overigens tijdens een bijeenkomst op het stadhuis dat de zakkenrollerij in Amsterdam de afgelopen jaren explosief is gestegen. Vorig jaar waren ruim 11.000 mensen het slachtoffer van zakkenrollers. In 2012 waren dat er iets meer dan 9000.

Aalbersberg wijt de enorme toename vooral aan de mobiele telefoon. Zakkenrollers hebben het in 55 procent van de gevallen gemunt op de smartphone. 'Veel Amsterdammers en mensen uit de provincie zijn het slachtoffer. Internationaal is Amsterdam een veilige stad. Barcelona, Parijs en Rome hebben veel hogere cijfers als het gaat om zakkenrollerij.'

Piek
Ook de stijging van het aantal inbraken baart de politie zorgen. Vorig jaar steeg het aantal woninginbraken met 11 procent naar ruim 7700. Vooral tijdens de donkere dagen rond kerst en de jaarwisseling is er een enorme piek.

Bij het tegengaan van inbraken in Amsterdam-Noord heeft de gemeente een paar weken hulp gehad van het leger. Zo'n 20 soldaten - in burger - waren alert op verdachte situaties, waarbij ze ook een nachtkijker gebruikten. Dit heeft geleid tot slechts één aanhouding. De gemeente gaat de proef nog evalueren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden