Amsterdam compenseert Joodse slachtoffers alleen als groep

TROUW

Amsterdamse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis werden gezet maar wel hun vaste lasten moesten blijven betalen, worden niet persoonlijk gecompenseerd. Burgemeester Van der Laan zoekt niet uit wie daar precies recht op heeft. Dat is tegen het zere been van Joodse organisaties. Zij vinden dat hij zich er te makkelijk vanaf maakt.

In de oorlog bleef de gemeente erfpachtrekeningen sturen naar huizen van Joden die waren weggevoerd of ondergedoken. Dat verdiende geen schoonheidsprijs, gaf Van der Laan vorige week toe. Hij biedt de Joodse gemeenschap nu een compensatie van 10 miljoen euro.

Een ruimhartig gebaar, vinden Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg (CJO) en voormalig directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi). Maar met alleen de portemonnee trekken is de gemeente er volgens hen nog niet. De gemeente moet op zijn minst proberen de overlevenden en de nabestaanden op te sporen en hun een deel van dat bedrag aan te bieden.

De gemeente vermoedt dat dat speurwerk weinig gaat opleveren, zegt de woordvoerder van de burgemeester. "Niet alle administratie is bewaard gebleven, dus we kunnen sowieso maar een deel van de rechthebbenden compenseren. Terwijl het ontzettend veel geld en tijd kost."

Eerder deze week stelde de burgemeester daarom voor de Joodse gemeenschap zelf te laten kiezen waar ze het bedrag aan besteedt. Het nieuwe Holocaust Museum in de stad bijvoorbeeld, dat grote geldnood heeft. Of een nieuw monument met namen van Holocaustslachtoffers. Zo profiteert de hele gemeenschap.

De Joodse organisaties voelen daar niet veel voor. Slachtoffers schieten er weinig mee op, meent Van der Wieken. Hij 'snapt best' dat de gemeente opziet tegen het opspeuren van overlevenden en nabestaanden. "Maar je moet in ieder geval een zichtbare poging doen. Dit is wel erg gemakkelijk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden