Amsterdam Burgemeester Job Cohen

’Wat ze in Amstelveen doen? Daar vind ik niets van. Ik vind alleen iets van wat we in Amsterdam doen”, zegt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA) als hem naar zijn mening wordt gevraagd over de buurgemeente Amstelveen. Daar wordt de Wet Bibob amper gebruikt, met het gevaar dat malafide ondernemers uit Amsterdam naar Amstelveen trekken om daar hun zaken op te zetten. Cohen vraagt zich af of die criminelen wel naar zo’n buurgemeente willen, ’want het liefst blijven ze in Amsterdam, nee, dat willen ze helemaal niet’.

In de hoofdstad herkennen ze het ’waterbedeffect’ wel. „We merken dat bijvoorbeeld sommige escortbedrijven hier niet meer zijn; maar waar ze naartoe zijn gegaan, weten we niet. Als we malafide ondernemers hier wegpesten en ze gedwongen worden naar een andere plaats te gaan, dan is dat al een nuttig effect. En die andere gemeente komt dan heus wel in het geweer en hangt hier aan de bel. Amstelveen. Alkmaar en Haarlem hebben dit ook al gedaan.”

In die gevallen vraagt Amsterdam via het Openbaar Ministerie om het plaatselijke parket te tippen, die dan de gemeente weer tipt om een onderzoek te starten bij het Landelijk Bureau.

’Veel meer last’ heeft Cohen van het feit dat buitenlandse connecties van ondernemers moeilijk in kaart te brengen zijn. „Het is goed om dat in Europees verband weer eens aan de orde te stellen.” Bedrijfsgegevens uit belastingparadijzen of obscure republieken zijn soms moeilijk boven water te krijgen. Maar zelfs een buitenlands strafblad van een ondernemer is niet altijd zomaar op te vragen.

Het voorstel van minister Ernst Hirsch Ballin om voorlopig geen vergunning af te geven als er onvoldoende informatie uit het buitenland komt, vindt Job Cohen ’hartstikke mooi, omdat dit tegemoet zou komen aan ons probleem’. Tegelijkertijd voorziet de Amsterdamse burgemeester complicaties. „De facto is dit natuurlijk gewoon het weigeren van een vergunning. Je stuurt een aanvrager namelijk het bos in, je vraagt hem iets wat hij misschien niet kan leveren. Een bonafide ondernemer krijgt dan wellicht zijn vergunning niet omdat een overheid ergens in een ver land geen informatie geeft. Al met al lijkt het meer tbs dan gevangenisstraf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden