Amsterdam bouwt huizen voor woonterroristen

In verschillende gemeentes komen binnenkort containerwoningen voor asociale burgers, die hun omgeving extreem veel overlast bezorgen. In Amsterdam komen de eerste ’Skaeve Huse’: rare huizen.

„Onverbeterlijke individualisten met een zwaar dossier woonoverlast”, typeert Jeroen Singelenberg, coördinator van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), de toekomstige bewoners van de in gewoon Nederlands genoemde ’hufterwoningen’, of aso-huizen. In een brochure spreekt SEV over ’woonterroristen’. De meesten hebben een huisuitzetting op zak en staan al met één been op straat. Hun laatste kans op onderdak is een containerwoning tussen soortgenoten.

Het idee is overgewaaid uit Denemarken, waar inmiddels zo’n vierhonderd Skaeve Huse (rare huizen) zijn gebouwd. De SEV pikte het project op en haalde het naar Nederland. Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Bergen op Zoom hapten toe en diverse andere gemeentes, waaronder Leeuwarden en Tilburg, overwegen ook serieus om hun probleemgevallen op Deense wijze onder te brengen. Singelenberg: „Het verschil met Denemarken is dat de bewoners daar een normaal huurcontract hebben. Bij ons moeten ze toezicht en begeleiding gedogen.”

Amsterdam is de eerste gemeente waar het project begint. In maart moeten zes woonunits van dertig vierkante meter, omringd door een aarden wal, klaar zijn. De woningen, die gemakkelijk verplaatsbaar zijn, blijven maximaal vijf jaar staan in de Houthaven in het hoofdstedelijke stadsdeel Westerpark.

„Ons ideaal is om in ieder stadsdeel zo’n project te beginnen”, vertelt Hester van Buren, directeur woondienster van de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV), die samen met woningcorporatie De Key verantwoordelijk is voor de woningen. „Ieder stadsdeel heeft te maken met bewoners die overlast veroorzaken. Die worden nu als hete aardappels doorgeschoven. Dit experiment kan daar een einde aan maken.” Van Buren schat dat ruim tweehonderd Amsterdammers voor plaatsing in aanmerking komen. De woningcorporaties hebben lijsten opgesteld met kandidaten en beslissen de komende tijd wie een plek krijgt.

De toekomstige bewoners van de containerwoningen zijn alleenstaande mannen, vaak verslaafd aan drank of drugs. In de toekomst kunnen er ook plekken voor vrouwen komen. De zes Amsterdamse containerwoningen kosten ongeveer twee ton. De bewoners betalen tussen de 250 en 300 euro huur per maand, waarmee het project niet kostendekkend is.

Vijf huisjes worden straks bewoond, het zesde dient als onderdak voor de huismeester en de sociale begeleiders van hulporganisatie. HVO-Querido. Ook de politie houdt een oogje in het zeil. Dat is beloofd aan de buurtbewoners, die niet bepaald staan te juichen voor de Huse. Van Buren: „Dat kan ik me voorstellen. Maar hier is tenminste toezicht. En als er veel overlast ontstaat voor de omwonenden, trekken we direct de stekker eruit.”

De Skaeve Huse zijn het gevolg van een discussie die een jaar geleden speelde over asocialen in woonwijken. Veel gemeenten gaven aan dat zij op zoek waren naar plekken waar onverbeterbare asociale gezinnen konden wonen. In Kampen wonen al langer asociale burgers in containerwoningen, net als in Maastricht. Tot tevredenheid van de bewoners, maar niet van de gemeente. „In Kampen wilden ze de bewoners laten terugkeren naar normale huizen. Dat is niet gelukt. Sommige bewoners kwamen daarvoor in aanmerking, maar wilden niet meer weg”, legt Van Buren uit. „Wij vinden resocialisatie mooi, maar dat is niet het eerste doel. Het gaat er primair om dat niemand meer last heeft van deze mensen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden