Update

Amsterdam bezuinigt miljoenen extra

Beeld ANP

De gemeente Amsterdam bezuinigt de komende jaren 193 miljoen euro extra. De centrale stad en de stadsdelen gaan dit samen realiseren.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag bekendgemaakt.

Amsterdam wil de extra bezuinigingen vooral bereiken door efficiënter en met minder ambtenaren te gaan werken. Er verdwijnen de komende jaren 1500 extra banen, bovenop de 450 die sowieso al zouden verdwijnen.

Gedwongen ontslagen
Wethouder Eric van der Burg (VVD, personeel) wil gedwongen ontslagen voorkomen, maar sluit die niet uit. Verder geldt er vanaf volgend jaar geldt een nullijn voor ambtenarensalarissen en worden de arbeidsvoorwaarden soberder.

Daarnaast heeft Amsterdam over een paar jaar nog maar één ambtelijke organisatie. Nu zijn dat er nog acht, elk stadsdeel heeft een eigen. Het aantal loketten waar burgers terecht kunnen, wordt teruggebracht van 55 naar zeven.

Veel ambtenaren
Efficiënter werken kan volgens de gemeente, want de centrale stad en de stadsdelen doen nu nog vaak dubbel werk. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat Amsterdam gemiddeld met meer ambtenaren werkt dan andere grote steden.

De centrale stad was sowieso al bezig met de grootste bezuinigingsoperatie in haar geschiedenis: 208 miljoen euro tot 2014. Dit op een totale begroting van 5,8 miljard per jaar. Daarnaast waren ook de stadsdelen bezig met bezuinigingen.

'Toenemende onzekerheid'
Extra snijden is nodig omdat de gemeente bezuinigingen vanuit het Rijk verwacht en vanwege 'toenemende onzekerheden over de economie en financiën'. De hoofdstad kondigde eind vorig jaar al aan dat zij nog minder zou gaan uitgeven, maar ging toen nog uit van extra besparingen van maximaal 100 miljoen euro.

Volgens wethouder Lodewijk Asscher (financiën, PvdA) zei de plannen 'met schroom', maar ook 'met trots' te presenteren. Schroom heeft hij vanwege de gevolgen voor het personeel, trots omdat Amsterdam hierdoor weer 'financieel gezond' wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden