Amsterdam betaalt huur ex-prostituee

Vrouwen geholpen uit vak te stappen

Om het voor prostituees makkelijker te maken met het vak te stoppen gaat Amsterdam een belangrijk deel van hun woninghuur betalen. De vrouwen moeten dan wel in een contract vastleggen welke hulp- en omscholingstrajecten zij gaan doen.

Via zogeheten uitstapprogramma's is er nu al hulp voor prostituees die willen stoppen. Maar vaak duurt het te lang voor zij andere inkomsten krijgen en keren ze terug naar de prostitutie. Zo kunnen ze wel een bijstandsuitkering krijgen, maar die is vaak onvoldoende om de huur te betalen. Veel prostituees huren in de dure vrije sector. Het kan jaren duren voordat een goedkopere woning beschikbaar is.

De gemeente Amsterdam wil een jaar lang meebetalen aan de huur om die vicieuze cirkel te doorbreken. Dat geeft de vrouwen de tijd naar ander werk en een andere woning te zoeken. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) zegt dat de gemeente ook gaat bemiddelen om sneller goedkope huurhuizen beschikbaar te krijgen. Maar 'voor wat, hoort wat', aldus Van der Burg. In ruil moet de prostituee vastleggen hoe ze zich gaat omscholen en moet ze zich verplicht laten bijstaan bij het op orde brengen van de administratie en financiën. Als ze zich niet aan de afspraken houdt, wordt de financiële bijstand stopgezet.

Amsterdam gaat daarnaast op de Wallen een dependance plaatsen van het gezondheidscentrum voor prostituees. Nu zit dat centrum alleen aan de Nieuwezijds Voorburgwal. De gemeente hoopt zo de vrouwen makkelijker te bereiken. Ook worden er goedkope producten aangeboden die nodig zijn voor het vak, zoals condooms. De gemeenteraad moet de huurondersteuning en de dependance van het gezondheidscentrum nog wel goedkeuren. Burgemeester en wethouders sturen binnenkort een voorstel naar de raad, de kosten zijn nog niet bekend.

De nieuwe maatregelen worden genomen op advies van ex-prostituee Patricia Perquin, auteur van 'Achter het raam op de Wallen'. Ze passen in het beleid van Amsterdam om misstanden in de seksbranche tegen te gaan, zoals gedwongen prostitutie. Vorige maand vroeg de gemeente aan omliggende gemeenten om woningen beschikbaar te stellen zodat slachtoffers van mensenhandel die nu in opvangcentra zitten, sneller een eigen huis kunnen krijgen. De stad vangt jaarlijks 200 slachtoffers van mensenhandel op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden