Amsterdam als gastheer bij EU-voorzitterschap

Beeld Siebe Swart

De Europese Commissie vergadert vandaag in Amsterdam, voor de eerste keer in het half jaar dat Nederland EU-voorzitter is. Alle vergaderingen in dat kader vinden plaats op een bijzondere plek, het voormalige Marineterrein in hartje Amsterdam.

Nog maar kort geleden was dit de zwaarst beveiligde plek van Amsterdam: het Marineterrein, tegen de binnenstad aan, vlak bij het Centraal Station. Het ministerie van defensie is bezig het terrein te verlaten, delen ervan zijn al openbaar.

Juist nu en juist hier zullen alle vergaderingen plaatsvinden in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Het zal er druk worden, met verspreid over een half jaar 17.500 bezoekers.

Geen bolwerk
Maar Amsterdam wil het terrein niet opnieuw in een bolwerk veranderen. Ja, er zal gewapende politie aanwezig zijn. Maar het fietspad dwars over het terrein, dat binnenkort open gaat, zal waarschijnlijk slechts twintig dagen worden afgesloten.

Bezoek
De Europese Commissie bezoekt vandaag het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en wordt ontvangen door premier Rutte. Bovendien wordt een persconferentie gehouden. Het laatste nieuws daarover vanmiddag op Trouw.nl.

Premier Mark Rutte en voorzitter Claude Jucker van de Europese Commissie poseren met de voltallige commissie voor een 'familiefoto'. Beeld anp

De rest van de tijd 'kan er langs het voorzitterschap gefietst worden', schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. De buurtbewoners lijken er niet mee te zitten. Parkeerproblemen, dat is het eerste wat Rudi Tanakiam te binnen schiet als hij aan het EU-gebeuren vlak voor zijn voordeur denkt. "En calamiteiten, een aanslag, ach... Ik zal m'n ogen een beetje extra openhouden."

Amsterdam is 'gastheer van de gastheer', zegt Van der Laan. Dagelijks zullen er ambtenaren vergaderen in een tijdelijk gebouw dat speciaal voor het voorzitterschap is opgetrokken, met op de drukste dagen zo'n vierhonderd mensen. In de loop van het halve jaar zullen drie keer ook de ministers naar Amsterdam komen. Die vergaderen in het monumentale Scheepvaartmuseum, pal naast het Marineterrein.

De hoofdstad hoopt ook haar eigen doelen te kunnen verwezenlijken: ze wil in Europa aan de weg timmeren als 'gastvrije en innovatieve stad'. Daarom heeft het stadsbestuur een bedrag van twee miljoen euro uitgetrokken voor zaken rondom het voorzitterschap.

Premier Mark Rutte en voorzitter Claude Jucker van de Europese Commissie poseren. Beeld anp

Bezoekers van de EU-vergaderingen wordt onder meer een uitgebreid programma aangeboden van werkbezoeken op gebieden waarin Amsterdam denkt goed te zijn. Zo kunnen Europese ambtenaren kennisnemen van de Amsterdamse aanpak van overgewicht en van jonge criminelen, ze kunnen een bezoek brengen aan Amsterdam-Noord, waar een duurzaam gebouwde wijk verrijst, en ze kunnen Amsterdam leren kennen als fietsstad.

De meeste Amsterdammers zullen waarschijnlijk niet veel merken van het EU-voorzitterschap, maar toch zegt Van der Laan ervoor te willen zorgen dat zij 'niet alleen de lasten, maar ook de lusten' ervaren. Dus komt er een algemeen toegankelijk cultureel programma. En op de muur langs het Marineterrein worden schermen neergezet met grote kunstfoto's.

Voor de Amsterdammers die op die schermen uitkijken, hoeft het niet zo nodig. Danny Kroon haalt zijn schouders op. Dat hele EU-voorzitterschap, hij verwacht niet dat hij er veel van zal merken. En Rudi Tanakiam heeft vlakbij het huis van de burgemeester gewoond toen de ambtswoning 'de meest beschilderde voordeur van de stad' had. Hij lacht erom. "Ik maak me niet zo gauw druk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden