Amstelveen gaat bij het beteugelen van Airbnb een stap verder dan Amsterdam

Toeristen met rolkoffers op het Museumplein in Amsterdam.Beeld ANP

Terwijl Amsterdam enigszins grip krijgt op Airbnb komt buurstad Amstelveen met nog strengere maatregelen tegen de verhuursite.

Amsterdammers die hun woning aan toeristen willen verhuren moeten daar vanaf morgen elke keer melding van maken bij de gemeente. Doen zij dat niet, dan krijgen zij een boete van 6000 euro. De maatregel is een nieuw wapen in de strijd tegen illegale hotels en Amsterdammers die hun woning langer dan de maximale termijn van zestig dagen per jaar verhuren.

In die strijd boekte Amsterdam in de eerste helft van dit jaar een bescheiden succesje. Na jaren van stijging stabiliseerde het aanbod van vakantiewoningen in Amsterdam op Airbnb, zo blijkt uit cijfers die de gemeente vandaag naar buiten bracht. Maar van een juichstemming is nog geen sprake. “Het zijn de eerste tekenen van stagnatie, maar cijfers uit de zomermaanden moeten nog komen en dan stijgen we gewoon weer verder”, zegt Laurens Ivens, SP-wethouder wonen.

Het onder de rook van Amsterdam gelegen Amstelveen is ook klaar met de illegale verhuur via Airbnb. Zij gaan zelfs een stap verder. Verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (VVD) pleit voor dezelfde meldplicht als in Amsterdam en een maximale verhuurduur van dertig dagen. Een halvering vergeleken met de hoofdstad. In december legt Raat zijn plannen voor aan de gemeenteraad.

Terug naar de charme

“Amstelveen geniet van de lusten en de lasten van Amsterdam. Het aantal klachten over verhuur via Airbnb stijgt ook bij ons, wij hopen dat het niet zo ver komt als in Amsterdam. Verhuren is zo lucratief, het is een verdienmodel geworden. Wij willen terug naar de charme van Airbnb: verhuur van je huis tijdens je vakantie. Een maximum van dertig dagen zorgt ervoor dat die charme weer terugkeert”, aldus Raat.

Wethouder Ivens uit Amsterdam ziet een maximum van dertig dagen ook wel zitten maar denkt dat een verlaging in Amsterdam juridisch geen stand houdt. “Ik hoop dat Amstelveen het tegendeel bewijst, als zij de maatregel doorvoeren en handhaven, en de rechter staat het toe, dan komen wij in actie.”

Uit onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague bleek dit jaar dat het aantal overnachtingen in Amsterdam via Airbnb in 2016 gestegen was tot 1,7 miljoen. Een toename van 125 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Om overlast veroorzaakt door toeristen en illegale hotels tegen te gaan maakte Amsterdam afspraken met Airbnb. Sinds dit voorjaar verwijdert Airbnb illegaal aanbod van hun website. Verhuurders die hun woning langer dan zestig dagen aan vakantiegangers hebben verhuurd worden automatisch van de site gehaald. Overtreders riskeren een boete van ruim 20.000 euro. 

Lees ook

Airbnb, een vat vol dilemma's
Airbnb-verhuurder negeert 60-dagengrens regelmatig

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden