Amputatie als doping

,,Zonder eigenwijsheid'', zo doceerde Henk Kraaijenhof ooit, ,,was de aarde een plat vlak''. Omdat hobbels nemen zijn uitdaging vormt, denkt de atletiektrainer de obstakels desnoods zelf uit. Dat zat er als 'Nieuwe Onderzoeker' in zijn jonge jaren al in. Later wilde de bonenstaak zonder talent nationaal kampioen op de 400 meter worden. Hij slaagde, door slim te zijn.

Kraaijenhof raakte geobsedeerd door vernieuwing toen hij in 1972 de Rus Borsov aan de hand van een professor olympisch kampioen 100 en 200 meter zag worden. Dat kan ik ook, dacht Kraaijenhof. Althans, dat deel waarvoor de prof verantwoordelijk was.

In de jaren tachtig maakte Kraaijenhof, Nelli Cooman tot snelste vrouw van de wereld. De trainer had daarbij het liefst een kijkje in haar hersenen willen nemen, om de werking ervan te kunnen doorgronden en desnoods aanpassen. Het bleef bij ontleden van spiervezels.

Inmiddels kijkt Kraaijenhof met meetapparatuur weldegelijk in de bovenkamers van zijn atleten. Hij zegt ermee nauwgezet het moment van topvorm te kunnen bepalen. Het modernste op gebied van hulpmiddelen, Kraaijenhof heeft het. En anders heeft hij wel visioenen: van de bionische atleet met ingeplante chips; genetische manipulatie; interactie van mens en machine. Waarbij hij zich tegen sceptici verdedigt met het argument dat honderd jaar geleden geen mens kon bevroeden wat nu kan.

,,Topsport is extreem en de ontwikkelingen zijn eenvoudigweg niet te houden'', zegt Kraaijenhof in de laatste uitgave van NOC-NSF-krant Het Lopend Vuur. Waar hij de voorbode signaleert van de bionische sporter.

,,In de marathon van New York liepen hartpatiënten met een pacemaker mee onder toezicht van een cardioloog. Dat is het begin. En kijk eens naar atleten met geamputeerde benen. Tegenwoordig loopt men op speciale veren al 11 seconden. Een fantastische tijd die bij verbetering van de techniek wellicht ooit tot 9,5 kan worden teruggebracht.''

,,Dan kan in het extreemste geval een atleet ervoor kiezen zijn benen te amputeren teneinde 9,5 seconden te kunnen lopen. Het zou mijn keus niet zijn, maar ik wil niemand die vrijheid ontnemen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden