Amper Syriërs op boot met honderden migranten

Kustwacht abuis: het waren Somaliërs, Egyptenaren en Soedanezen

Van onze redactie buitenland

De twee boten met migranten die donderdag op de Middellandse Zee werden gered hadden nauwelijks Syriërs aan boord. De Italiaanse kustwacht meldde eerder dat de naar schatting 800 mensen die de overtocht vanuit Egypte naar Italië waagden, overwegend uit Syrië kwamen. Maar dat klopt niet, volgens de internationale organisatie voor migratie (IOM). De eerste groep die op Sicilië voet aan wal zette, bestond uit Egyptenaren, Somaliërs, Soedanezen en één Syriër. Op het andere schip dat gisteren nog onderweg was naar Sicilië, zouden vooral Eritreeërs en Somaliërs zitten en wellicht nog een Syriër.

Er onstaat wel vaker verwarring over de nationaliteit van migranten op zee. Zeker is in elk geval wel dat er op deze twee boten ook een paar onbegeleide kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar en families met babies zaten, zegt Carlotta Sami, woorvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Deze route is lang en gevaarlijk. Deze mensen hebben dagen, misschien zelfs wel een week op zee doorgebracht." Een Somalische zwangere vrouw is met een helikopter naar een ziekenhuis in Catania gebracht.

Of Italië de komende tijd alsnog meer Syriërs tegemoet gaat zien, is afwachten. Het ligt voor de hand dat zij, nu de Balkanroute min of meer is afgesloten, hun oude traject via Libië en Egypte zullen oppakken. Mensensmokkelaars zijn er in elk geval nog altijd actief, blijkt uit een rapport van een Britse parlementaire commissie die de marinemissie van de EU in de Middellandse Zee onderzocht.

Deze zogeheten operatie Sophia heeft als doel boten van smokkelaars onklaar te maken maar slaagt daar niet in, staat in het rapport te lezen. Een van de problemen is dat de Europese marineschepen nog steeds geen toestemming hebben gekregen om in de territoriale wateren van Libië te varen. Een woordvoerder van IOM in Italië zegt vooralsnog geen aanwijzingen te zien voor een toename van het aantal mensen dat de oversteek waagt vanuit Libië of Egypte. "Het aantal migranten dat Italië bereikte in de eerste periode van dit jaar is vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar. "Ook hun nationaliteit - vooral Afrikanen uit sub-Saharalanden - is vergelijkbaar."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden