Amper nog Noordzeeharing ondanks duurzaam vissen

Zuur: Werken de haringvissers op de Noorzee eindelijk duurzaam, hangt ze opnieuw een vangstbeperking boven het hoofd.

Waarom weet niemand, maar ergens tussen larf en vis gaat het mis. Op het ene moment bulkt de zee van haringbroed, een paar maanden later is alles weg. Haringwetenschappers tasten in het duister. Is het de klimaatverandering? Nieuwe planktonsoorten? Veranderende zeestromingen?

„Het is veel makkelijker om te zeggen wat de oorzaak níet is dan wat wél”, zegt zeebioloog Frans van Beek van Imares, instituut voor marien ecologisch onderzoek van Wageningen Universiteit. Zelf geeft hij niks voor de hypothese van de vissers dat haringen hun broed zelf opeten. Her en der in de zee is namelijk nog wel veel haring te vinden. Van Beek: „De visstand is helemaal niet zo groot en in de Oostzee, Baltische- en Ierse zee gebeurt hetzelfde met de larven. Alleen bij Noorwegen gaat het goed.”

Voor de vissers van de Noorzeeharing is het zuur. Zij hebben veel geïnvesteerd in duurzame vangst. En sinds vorig jaar zijn ze zelfs trotse eigenaar van een duurzaamheidspredicaat van het Marine Stewardship Council. Om dat te behouden lijken nieuwe vangstbeperkingen evenwel onvermijdelijk, zo is te lezen in een rapport van het Britse Moody Marine, de certificeerder die naleving van de MSC-principes controleert. Nieuwe onderzoeken door biologen zijn daarvoor beslissend.

„Dat label is ons in ieder geval veel waard”, antwoordt Gerard van Balsfoort op de vraag of de vissers tot vangstbeperkingen bereid zijn. Van Balsfoort is voorzitter van de haringvissers, verenigd in de Pelagische Freezer-Trawler Associatie. „Wij zijn destijds als eerste visserij in West-Europa met MSC gestart. Uit pr-overwegingen, maar ook omdat duurzaamheid leeft in West-Europa. Als de klanten in Engeland, Duitsland en Denemarken daarom vragen, kun je er eigenlijk niet onderuit.”Â

De Europese Commissie zal overigens vandaag voorstellen dat vissers beter moeten voorkomen dat ze te jonge vissen bijvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden