Amper achttien en al een eigen zaak

Beeld Dante van der Heyden en Thomas Schoffelen

Waarom zou je als tiener een eigen bedrijf starten terwijl je nog zoveel andere leuke dingen kunt doen? De ruim 4500 tienerondernemers die zich vorig jaar inschreven bij de Kamer van Koophandel zullen zich dat ongetwijfeld ook wel eens afvragen. Vier jonge ondernemers over hun bedrijf, hun ambities en de problemen waar zij tegenaan lopen.

Het zou gaaf zijn als ik ervan kon leven'
Jiami Jongejan (15) is eigenares van de website LifeSplash.nl, over mode beauty en lifestyle.

"Ik doe alles zelf: teksten schrijven, foto's maken en het ontwerpen en coderen van de website. In de tweeënhalf jaar dat ik bezig ben, heb ik mezelf alles aangeleerd. Op mijn blog vertel ik over de kleding die ik draag en geef ik tips over mode en beauty. Soms in de vorm van een filmpje. Per dag steek ik minimaal drie uur in de site. Het zou gaaf zijn als ik er van kon leven. Dat lukt al aardig met de 75.000 unieke bezoekers die elke maand naar mijn blog komen. Het liefst zou ik er fulltime mee bezig zijn, maar dat gaat nog niet. School is ook belangrijk. Ik zit nu in vwo-4 en probeer het zo goed mogelijk te doen, des te sneller ben ik er vanaf. Als ik voor een artikel ergens heen moet, doe ik mijn huiswerk in de trein. Soms denk ik weleens aan stoppen met mijn blog, dan kan ik luieren zoals andere tieners. Toch doe ik dat niet, want ik krijg hier zo veel voor terug."

'Ik ben begonnen uit verveling'
Peter Harder (20) en Kelvin Boerma (18) van productiebedrijf Cinemates maken video's voor internet en tv.

Kelvin Boerma: "We hebben een freelancer in dienst genomen omdat we zoveel werk hebben. Hij monteert onze filmpjes, dan hebben wij meer tijd voor de creatieve kant. De zakelijke kant van ons bedrijf doen we ook niet meer zelf. Daarvoor hebben we nu een boekhouder. Het begon allemaal op YouTube. Omdat ik in Groningen op het platteland woonde, ging ik uit verveling video's maken. Het bedienen van de camera en monteren heb ik mezelf geleerd met behulp van internet. Omdat Peter hetzelfde deed, besloten we samen aan de slag te gaan. Toen we ons vwo-diploma op zak hadden, vertrokken we naar Amsterdam. Eerst dachten we er over om naar de filmacademie te gaan, maar die opleiding is te conservatief. Door internet verandert de maatschappij snel. Scholen springen daar niet goed op in. Ondertussen kunnen Peter en ik van Cinemates leven. De apparatuur betalen we zelf. Het is niet zo dat een van onze ouders ons een zak met geld gaf. Onze toekomstdroom is één van de grootste filmproductiemaatschappijen van Nederland worden."

Beeld Jiami Jongejan
Beeld Peter Harder en Kelvin Boerma

'Mijn ouders deden de investeringen'
Amber van Rooij (15) bedacht op negenjarige leeftijd het knuffelkussen. Meer dan 1500 gingen er over de toonbank in verschillende winkels.

"Toen ik nog klein was, viel mijn knuffel vaak van mijn bed. Ik durfde hem niet zelf te pakken, dat moest mijn vader of moeder doen. Toen kwam ik op het idee van een knuffelkussen. Dat is een kussen met een zakje voor de knuffel, zodat die niet kwijtraakt. Als eigenaar was ik was vooral bezig met het creatieve deel. De ontwerpen moesten vrolijk zijn met bloemetjes en ruitjes. Toen moest ik op zoek naar een bedrijf dat de kussens ging maken. In China kon ik massa's tegelijk bestellen, maar dat wilde ik niet. Het lijkt me niet fijn als kinderen op een kussen liggen dat door andere kinderen in elkaar is gezet.

Mijn vader deed de financiële kant, maar ik keek wel mee op de computer. Mijn ouders deden de investeringen. Daar ben ik heel blij mee, want niet elke ouder doet dat. Tegenwoordig steek ik minder tijd in de kussens. School is nu even belangrijker. Later wil ik een eigen bedrijf, al weet ik nog niet goed met wat precies."

'Soms voel ik me een buitenbeentje'
Dante van der Heyden (18) en Thomas Schoffelen (17), eigenaren van Scholica, ontwikkelden een systeem waarop leerlingen en leraren digitaal bestanden, cijfers en roosters kunnen uitwisselen.

Dante van der Heyden: "Het was altijd een gedoe met het programma dat we op school gebruikten. Daarom bedachten Thomas en ik een nieuw systeem waar alles op een logische manier bij elkaar komt; roosters, cijfers en documenten. Het bouwen van de site deden we vanuit huis. Meer dan een computer hadden we niet nodig. Contact liep vooral via Facebook, want Thomas woont in een dorp waar een keer in de twee uur een bus langskomt. Sinds onze school het systeem gebruikt, hebben we een kantoor in Heerlen. Ik zit nu in het examenjaar en na het vwo wil ik verder studeren. Maar Scholica blijf ik erbij doen. Jong eigenaar zijn van een bedrijf heeft ook nadelen. Als er iets mis gaat met het systeem kijkt iedereen mij aan. Soms voel ik me een buitenbeentje. Voor Scholica moet ik wel eens ergens heen waardoor ik vrij krijg van school. Mijn klasgenoten voelen dat ik anders behandeld word. Toch zou ik niet anders willen. De ervaring die ik nu opdoe, kan ik later altijd gebruiken. Ik had mijn tijd ook kunnen verliezen aan spelletjes spelen."

Beeld Amber van Rooij
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden