Amnesty ziet massagraven in Burundi

Vermiste slachtoffers van president Nkurunziza zouden zijn verborgen rond de hoofdstad

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Amnesty International zegt dat het kan bewijzen dat Burundi massagraven heeft aangelegd.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat satellietbeelden, videobeelden en getuigenverklaringen aantonen dat tientallen mensen die in december zouden zijn vermoord door de Burundese veiligheidsdiensten vervolgens in massagraven zijn gelegd. De autoriteiten willen zo het werkelijke dodental door represailles van het leger verdoezelen, aldus Amnesty.

De doden vielen nadat op 11 december drie legerkazernes werden aangevallen door gewapende mannen. Het leger sloeg terug en een dag later werden 28 lijken aangetroffen in drie wijken in de hoofdstad Bujumbura.

Die dag vielen er meer doden. Het was volgens meerdere bronnen de bloedigste dag van de maandenlange strijd rond de ongrondwettelijke derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza. De VN zeggen dat er bij het neerslaan van de protesten tegen Nkurunziza 439 doden zijn gevallen. Nog eens 240.000 mensen uit het kleine land met 10 miljoen inwoners zijn de grens over gevlucht. Maar terwijl de autoriteiten van 90 doden spreken op 11 december, zeggen de VN dat er 200 doden vielen. Velen zijn nog vermist.

Er zou sprake zijn van vijf mogelijke massagraven aan de rand van de hoofdstad Bujumbura. Een van die graven bevindt zich volgens een tak van de VN, die de beelden ook heeft geanalyseerd, op een militair kamp.

Gisteren, op de dag dat Amnesty zijn bevindingen publiceerde, werden in Burundi zeventien mensen gearresteerd, onder wie Jean-Philippe Remy van het Franse dagblad Le Monde. Hij is inmiddels vrij, de Burundezen niet. Lokale journalisten moeten constant vrezen voor hun leven. Het heeft ertoe geleid dat de Afrikaanse Unie (AU) een vredesmacht van 5000 man wil sturen. Maar president Nkurunziza weigert die.

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zullen staatshoofden tijdens een AU-top proberen hem op andere gedachten te brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden