Amnesty wil sekswerk uit de illegaliteit halen

Beeld anp

Amnesty International buigt zich vandaag in Dublin over een omstreden voorstel om prostitutie wereldwijd te legaliseren. Het plan moet ervoor zorgen dat sekswerkers beter worden beschermd, maar de mensenrechtenorganisatie kreeg de afgelopen dagen felle kritiek van feministen, buitenlandse media en Hollywood-actrices.

In Nederland kunnen sekswerkers al jaren legaal hun beroep uitoefenen, maar volgens de Britse feministe Julie Bindel is dat volkomen onterecht. In een vlammend betoog in The Guardian schreef ze vorige week dat Amnesty de plank stevig misslaat met het voorstel om prostitutie wereldwijd te decriminaliseren.

Bindel stelt dat de organisatie zich moet concentreren op vrouwen wier mensenrechten worden geschonden in plaats van 'hoerenlopers en pooiers die denken dat het een mensenrecht is om anderen te misbruiken'. Volgens Bindel kan de wereld een voorbeeld nemen aan Zweden, waar prostitutie illegaal is en niet de prostituee maar de hoerenloper wordt gestraft.

Kort door de bocht
De Britse feministe kreeg bijval van beroemde actrices als Meryl Streep, Kate Winslet en Anne Hathaway. Samen met ruim 8000 anderen roepen zij Amnesty in een online petitie op om het voorstel te verwerpen.

Free a Girl, een organisatie die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden, vindt het voorstel van Amnesty 'te kort door de bocht'. Directeur Evelien Hölsken: "Vanuit de Nederlandse situatie, waarin vrouwen zichzelf legaal mogen prostitueren, zien we dat veel vrouwen slachtoffer zijn van mensenhandel. Het zijn dan vooral de mensenhandelaren en pooiers die profiteren."

Morele dimensies
Dat onderschrijft ook Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector aan de Universiteit voor Humanistiek. "In Nederland is de legalisering tot nu toe geen succes", zegt ze. "Zo verhoog je juist de drempel om misstanden in de prostitutie aan te pakken. Bovendien is het moeilijk uit te leggen aan een kind van twaalf dat we prostitutie moreel afkeuren, maar dat het wel legaal is. Een wet heeft altijd morele dimensies."

Voormalige tippelzone in Rotterdam.Beeld anp

Positie verbeteren
Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf benadrukt dat er intern veel discussie over het plan is geweest, maar hij hoopt toch dat de legalisering er komt. "Seksuele relaties zonder dwang zouden overal legaal moeten zijn", aldus Bosgraaf. "Daarmee wordt de positie van sekswerkers verbeterd, al zou je het misschien 'minder verslechterd' moeten noemen. Prostituees kunnen dan makkelijker aangifte doen, zich makkelijker registreren en aanspraak maken op zorg. Daarbij blijft staan dat mensenhandel en seks met minderjarigen natuurlijk absoluut verboden moeten blijven."

Een verbod op prostitutiebezoek, zoals in Zweden, creëert volgens Bosgraaf een waterbedeffect. "We hebben gekeken naar onderzoek van de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en gesproken met diverse mensenrechtenrapporteurs. Daaruit blijkt dat illegaliteit veel negatieve effecten heeft. Zo kunnen prostituees gedwongen worden om in illegale situaties te werken, er zijn meer invallen en het aantal klanten loopt terug."

Veiligheid
Mariska Majoor, ex-prostituee en voorzitter van Proud, de Nederlandse belangenvereniging voor sekswerkers, is juist verguld met de inspanningen van Amnesty. "Zij zien in hoe belangrijk goeie werkomstandigheden en veiligheid voor sekswerkers zijn. Wij vinden het fantastisch als dit wereldwijd lukt."

Majoor stelt wel dat naast het legaliseren, ook het decriminaliseren van groot belang is. "In Nederland is prostitutie weliswaar legaal, maar doordat het niet uit de criminele sfeer is gehaald kan de overheid er allerlei wetten en regeltjes op loslaten. Als je bijvoorbeeld in je blote billen wat bij wilt verdienen voor de webcam in je slaapkamer, moet je daar een vergunning voor aanvragen. Maar als journalist hoef je toch ook geen vergunning aan te vragen om thuis te werken? Die arbeidspositie moet nog een stuk worden verbeterd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden