Amnesty vraag om internationale sancties tegen Nepalesekoning

Amnesty International roept op tot sancties tegen het bewindvan de Nepalese koning Gyanendra. Het Hooggerechtshof in Nepalheeft gisteren de regering opgedragen 37 politici vrij te laten.

De mensenrechtenorganisatie vindt dat er snel een eind moetkomen aan de mensenrechtenschendingen in Nepal en dat dedemocratie hersteld wordt, zei secretaris-generaal Irene Khan vanAmnesty gisteren. “Het is denkbaar dat de wereld Nepal vergeetomdat het een klein land is, en dat dan de koning kan doen wathij wil. Ik denk dat de boodschap is dat dat niet kan.“

Zij suggereerde sancties, reisverboden voor leden van hetregime of inbeslagname van financiële tegoeden. Khan bepleitte“alleen gerichte maatregelen, anders zullen de mensen wordengetroffen en niet de koning en zijn kliek“. Khan veroordeelde demaoïstische rebellen, die al tien jaar vechten voor eencommunistisch Nepal, eveneens scherp voor hun voortdurendemensenrechtenschendingen. Het leger zette donderdag een nieuwoffensief in tegen de rebellen. De strijd heeft aan 13000 mensenhet leven gekost.

Het Nepalese Hooggerechtshof gelastte gisteren de vrijlatingvan 37 politici. Koning Gyanendra, die op 1 februari vorig jaarde macht greep, had hen gevangen laten zetten wegens oppositietegen zijn bewind. Het Hof oordeelde dat daar geen enkele grondvoor was. “Dit is een overwinning voor hen die in democratiegeloven“, zei de vrijgelaten Raghuji Pant van de CommunistischePartij. Het Hooggerechtshof gelastte dinsdag al de vrijlating vanoud-premier Sher Bahadur Deuba (59), die vorig jaar doorGyanendra werd afgezet. Het hof verklaarde deanti-corruptiecommissie die hem veroordeelde “ongrondwettelijk“.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden