Amnesty: Verenigde Naties steeds vaker machteloos

De Verenigde Naties hebben mensenrechten nog nooit zo slecht kunnen beschermen als nu, schrijft Amnesty International in zijn jaarlijkse rapport. Tijdens de presentatie van het jaarboek 2015-2016 zei Amnesty topman Salil Shetty dat de VN zwakker zijn dan ooit, terwijl de organisatie juist nu met oplossingen moet komen.

Amnesty spreekt van een trend waarin overheden steeds vaker weigeren zich te verantwoorden tegenover VN-instellingen en andere instanties die mensenrechten behartigen. "Veel regeringen hebben moedwillig VN-activiteiten gedwarsboomd die bedoeld waren om gruweldaden te voorkomen of om de daders ter verantwoording te roepen", schrijft Shetty. "Ze verwierpen of bespotten de VN-aanbevelingen om de mensenrechtensituatie in hun land te verbeteren."

Ook wijst Amnesty erop dat steeds meer landen zich afkeren van mensenrechteninstanties, zoals Rusland die dreigt de Raad van Europa te verlaten. Verschillende Afrikaanse landen willen zich terugtrekken uit het Internationaal Strafhof.

Een centraal thema van dit jaarverslag is de vluchtelingencrisis, waardoor volgens Amnesty nu meer mensen op de vlucht zijn dan gedurende enig moment in de Tweede Wereldoorlog.

"We hebben gemerkt dat het verantwoordelijkheidsgevoel om vluchtelingen te beschermen is afgenomen. Landen kibbelen eerder over grenscontroles en migrantenverdeling dan dat ze actie ondernemen om levens te redden", schrijft Shetty. De topman van Amnesty noemt het schandalig dat een gebied zo rijk als Europa basale mensenrechten niet kan garanderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden