Amnesty publiceert aanklacht over Zuidlibanees gevangenenkamp

LONDEN (AP, DPA) - Het door Israel gesteunde 'Zuidlibanese leger' en Israelische autoriteiten zijn volgens Amnesty International verantwoordelijk voor het folteren van gevangenen in het kamp Khiam in ZuidLibanon. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie in een rapport dat vandaag verschijnt.

Amnesty baseert zijn informatie op getuigenissen van voormalige gevangen. "Zij vertellen van zware afranselingen met dikke elektrische kabels, en dat zij worden gedompeld in water, terwijl ze aan een elektriciteitspaal hangen" , aldus het rapport.

In het kamp zitten op het ogenblik tweehonderd mensen, die vaak jarenlang van de buitenwereld worden afgezonderd, aldus Amnesty. De gevangenen zitten vast zonder proces, en krijgen hun familie niet te zien. Soms wordt naaste familie van gevangenen gemarteld of mishandeld om bekentenissen van gevangenen los te krijgen. De organisatie eist dat er een einde komt aan het martelen en dat het Rode Kruis toegang tot de gevangenen krijgt.

De Israelische regering heeft volgens Amnesty herhaaldelijk elke verantwoordelijkheid voor het gebeuren in Khiam van de hand gewezen. "Dit staat in tegenstelling tot het feit dat de Israelische regering al verscheidene malen vrijlating van de gevangen heeft aangeboden en dat er Israelisch militair personeel in het kamp werkt" .

Israel traint, bewapent en financiert het Zuidlibanese leger, dat opereert in de 'veiligheidszone' die Israel moet behoeden voor aanvallen vanuit Libanon. Israel ontkent dat Israelische functionarissen in het kamp deelnemen aan verhoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden