Amnesty: 'Onthoofding, kruisiging en amputaties door Al Qaida in Jemen'

Een man loopt langs een gebouw dat is vernietigd tijdens de strijd tussen Al Qaida en het Jemenitische leger. Beeld ANP

Inwoners van het zuiden van Jemen hebben onder 'gruwelijke mensenrechtenschendingen' geleden in de veertien maanden dat Al Qaida de dienst uitmaakte in het gebied. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport waarin onder andere voorbeelden van onthoofding, kruisiging en amputaties zijn gedocumenteerd.

De organisatie Ansar al-Shariah, die is gelieerd aan Al Qaida, kreeg begin 2011 delen van het zuiden van Jemen in handen, toen het land in de greep was van een volksopstand tegen de toenmalige president Ali Abdullah Saleh. Om het gebied te besturen zetten ze hun eigen commissies en rechtbanken op die de naleving van de islamitische wet moesten garanderen. De uitspraken en straffen werden door de mediatak van Al-Qaida zelf vastgelegd op video. Amnesty vatte deze samen in een bijna tien minuten durende video die het rapport begeleidt.

Hierop is bijvoorbeeld het rottend lichaam te zien van een man die een spion voor de VS zou zijn. Hij werd vermoord en daarna dagenlang aan een kruis opgehangen; een waarschuwing voor iedereen die op de verkeerde ideeën zou komen.

In een andere video wordt een gevangene geblinddoekt naar een plein geleid. Hij zou voor Saoedie-Arabië hebben gespioneerd, en hiervoor publiekelijk geëxecuteerd worden.

Ondercover
De VS en Saoedi-Arabië proberen de groeiende macht van Al-Qaida in Jemen in te perken, waarvandaan de organisatie allerlei aanvallen plant en uitvoert. De twee bondgenoten zouden daarom met elkaar hebben samengewerkt en mensen als undercoveragenten hebben getraind.

Het ging de militanten echter niet alleen om spionnen. Volgens Amnesty is er een vrouw onthoofd omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan tovenarij en op een video is te zien hoe haar afgehakte hoofd door de straten wordt gedragen. De hand van een jongeman die zou hebben gestolen, wordt publiekelijk afgehakt.

'Ze hielden me vijf dagen vast in een kamer', vertelde de jongeman later aan Amnesty. 'Ze bleven me slaan en gaven me een injectie waardoor ik in slaap viel. Toen ik weer ontwaakte, was mijn hand weg.'

Op een gruwelijke video is te zien hoe hij met de arm uitgestrekt bewusteloos op de grond ligt, en een andere man zijn pols doorsnijdt. Als de hand los is gekomen, wordt deze opgeheven en aan het publiek getoond terwijl 'God is groot!' wordt geroepen.

Waterputten
In de periode dat Al-Qaida aan de macht was in het gebied hebben zij ook zaken geleverd die de zwakke regering altijd had nagelaten, zoals het graven van waterputten en het verbeteren van de elektriciteitsvoorzieningen. Met hun draconische wetshandhaving wisten ze ook de veiligheid beter te garanderen.

Toen de Jemenitische regering het gebied met Amerikaanse en Saoedische hulp probeerde te heroveren, werd de bevolking ook het slachtoffer van schendingen van hun rechten door het leger, aldus Amnesty. Bewoonde gebieden werden gebombardeerd en er werd grof geschut gebruikt. Vele burgers, waaronder kinderen, kwamen hierbij om het leven. Amnesty sluit niet uit dat sommige aanvallen werden uitgevoerd door onbemande Amerikaanse vliegtuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden