Amnesty neemt voorstel aan om prostitutie wereldwijd te legaliseren

Beeld thinkstock

Amnesty International is eruit: de organisatie gaat lobbyen voor het wereldwijd legaliseren van prostitutie. Het omstreden voorstel is niet alleen een splijtzwam in de publieke opinie, ook binnen Amnesty International zijn de meningen verdeeld. "Maar we zijn een democratische organisatie."

Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, sprak dinsdag van een 'historische dag' in de geschiedenis van de organisatie. "Dit is een belangrijke beslissing die ons werk voor mensenrechten op dit vlak verder vormgeeft."

Vierhonderd afgevaardigden uit verschillende landen waren de afgelopen dagen tijdens de internationale ledenvergadering van Amnesty International in Dublin bijeen om te stemmen over het omstreden voorstel om te lobbyen voor een 'wettelijk kader waarin alle elementen van sekswerk gedecriminaliseerd worden', aldus Thomas Schultz-Jagow, directeur communicatie. Amnesty denkt dat met legalisatie sekswerkers beter kunnen worden beschermd.

Ondanks het jarenlange onderzoek dat aan het voorstel voorafging, was het niet makkelijk om tot een consensus te komen, zegt woordvoerder Ruud Bosgraaf. "In de zuidelijke landen in Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Oost Azië wil Amnesty graag dat de legalisering van prostitutie er komt", aldus Bosgraaf. "Daar is de problematiek het grootst, en legalisering maakt het voor sekswerkers makkelijker om naar de politie te stappen of zorg te krijgen."

Verdeelde meningen in Europa
Maar in het Westen zijn de meningen van Amnesty verdeeld, zegt Bosgraaf. "Hoe landen tegen het voorstel aankijken, hangt af van hoe de wetgeving op dit moment geregeld is. Kijk naar het verschil tussen Nederland en Zweden. Hier is prostitutie al jaren legaal, maar in Zweden is prostitutiebezoek strafbaar. Onze Zweedse collega's vinden decriminalisering lastig, maar nu met het voorstel is ingestemd gaan zij er ook in mee. We zijn een democratische organisatie."

Moreel standpunt
Critici vinden dat Amnesty met het voorstel een moreel standpunt over prostitutie inneemt, terwijl de organisatie prostitutie juist categorisch zou moeten veroordelen.

Die kritiek wijst Bosgraaf van de hand. "Wij vinden prostitutie niet goed of slecht. Maar het bestaat nou eenmaal. De uitwassen moet je natuurlijk bestrijden, maar seksuele relaties zonder dwang tussen volwassenen moeten gelegaliseerd worden."

Bosgraaf verwijst naar de ophef die in 2007 ontstond, nadat Amnesty een standpunt innam over het recht op abortus bij verkrachting, seksueel geweld of als de gezondheid van de vrouw in het geding komt. "Blijkbaar vindt men het heel interessant dat wij ons daarover uitspreken", zegt Bosgraaf. "Maar zo'n standpunt is puur ingegeven door mensenrechten als gezondheid en veiligheid. Dat geldt ook voor de sekswerkers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden