Mensenrechten

Amnesty: bijna honderd executies in Iran in januari en februari

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran. Beeld AFP
Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran.Beeld AFP

Het Iraanse regime heeft in januari en februari minstens 94 mensen geëxecuteerd, aldus mensenrechtenorganisaties Amnesty International en het Abdorrahman Boroumand Center, een Iraanse organisatie die is gevestigd in de Verenigde Staten.

Redactie Trouw

“De Iraanse autoriteiten voeren op angstaanjagende schaal executies uit”, zei Roya Boroumand, uitvoerend directeur van het Abdorrahman Boroumand Center. Volgens de twee organisaties hebben de Iraanse autoriteiten ten minste één Ahwazi-Arabier, veertien Koerden en dertien Baluchi’s geëxecuteerd. Ook zijn sinds het begin van het jaar zeker een dozijn anderen ter dood veroordeeld.

Amnesty en het Abdorrahman Boroumand Center zeggen dat het aantal executies fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar. “Het is schrijnend dat executies routinematig plaatsvinden, met systematische gebruikmaking van door marteling verkregen ‘bekentenissen’, om beklaagden te veroordelen in zeer onrechtvaardige processen”, zei Diana Eltahawy van Amnesty International.

Ze drong er bij alle landen op aan om alle Iraanse functionarissen te vervolgen die redelijkerwijs verdacht worden van strafrechtelijke aansprakelijkheid voor misdaden begaan onder internationaal recht en andere ernstige schendingen van de mensenrechten. Officiële cijfers over executies in Iran zijn niet bekend. Volgens Amnesty International zijn in Iran in de eerste helft van 2022 zeker 250 mensen geëxecuteerd, voornamelijk wegens drugsdelicten. Iran executeerde ook vier deelnemers aan de recente golf van protesten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden