Amnesty: Afrika moet antihomowetten schrappen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Afrikaanse landen moeten hun antihomowetten afschaffen, omdat ze gevaarlijk zijn. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport.

Redactie

Op dit moment is homoseksualiteit in 38 van de in totaal 49 landen ten zuiden van de Sahara een misdaad waar wettelijke straffen op staan. In vier van die landen kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen.

Koloniale tijd
Homofobie in Afrika kent zijn oorsprong in de koloniale tijd. Vroeger accepteerde de Afrikaanse bevolking seksuele banden tussen man en man of vrouw en vrouw. Westerse machten hebben Afrikanen tijdens de kolonisatie aangemoedigd om seksuele uitingen tussen hetzelfde geslacht te hekelen. De overheersende machten stelden wetboeken in, waarin onder meer bepalingen over seksueel gedrag stonden. Deze wetten kunnen worden beschouwd als de eerste antihomowetten in Afrika.

Momenteel wordt homoseksualiteit maar in enkele landen in Afrika geaccepteerd. Zuid-Afrika kent een grondwet die vrijheid biedt voor seksuele oriëntatie en voerde in 2006 het homohuwelijk in. Desondanks registreerde Amnesty zeven dodelijke verkrachtingen van homoseksuelen in het land in 1 jaar tijd. Waarschijnlijk is dit aantal hoger.

Gearresteerd
Het rapport 'Making Love a Crime' analyseert de invloeden van de antihomowetten op homoseksuelen in deze landen. Hieruit blijkt dat mensen geregeld worden gearresteerd. Ze krijgen vaak een celstraf van 3 jaar zonder proces.

In Kameroen worden volgens Amnesty dagelijks mensen gearresteerd op een 'homoseksueel' uiterlijk. Nigeria voerde in mei een antihomowet in met een maximale celstraf van 14 jaar. Uganda is sinds 2009 bezig met het invoeren van een wet die de doodstraf voor homoseksuelen mogelijk maakt. Dit is in Mauritanië, in het noorden van Nigeria, het zuiden van Somalië en in Sudan al het geval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden