ammar en sara / OM vervolgt vader voor ontvoering

Minister Bot vertelde gisteren niet het hele verhaal over Ammar en Sara. Het OM verdenkt hun vader nog steeds van ontvoering.

door George Marlet

Ammar (13) en Sara (11) keerden gisteren terug na zes maanden opsluiting in de Nederlandse ambassade in Damascus. Een ’buitengewoon gelukkige’ minister van buitenlandse zaken Ben Bot meldde gistermiddag dat vader Hisham Hafez zijn kinderen in Nederland ’zo vaak als hij wil’ mag bezoeken. Het internationale opsporingsbevel tegen hem is ingetrokken, waardoor hij zich buiten Nederland vrij kan bewegen. Daarover is tot donderdagavond overlegd met minister Hirsch Ballin van justitie en het Openbaar Ministerie.

Tot zover Bot. Zijn verhaal is niet volledig, zegt officier van justitie Remi van Leest. De nationale signalering van Hafez is nog van kracht. „Ontvoering is een ernstig delict. De vader wordt nog steeds als een verdachte beschouwd.” Hafez is van plan zijn kinderen al over een paar weken in Nederland te bezoeken. Zodra hij een voet op Nederlandse bodem zet, laat het OM hem arresteren op verdenking van ontvoering van Ammar en Sara naar Syrië. Dan volgt de gebruikelijke procedure van verhoor en strafrechtelijk onderzoek. Wat het OM betreft, hoeft Hafez dan niet gevangen te zitten en kan hij alsnog zijn kinderen bezoeken. Als Hafez voor ontvoering wordt veroordeeld, kan hij in Nederland geen asiel meer aanvragen.

Ammar en Sara zijn in elk geval vóór Kerst thuisgekomen, zoals minister Bot vorige week al voorzichtig opperde na zijn bezoek aan de president van Syrië. Hafez stemde in met hun vertrek nadat hem was verzekerd dat hij zijn kinderen zou mogen bezoeken en dat het internationale opsporingsbevel zou worden ingetrokken. De onderhandelingen met de Syrische regering en de vader zijn volgens Bot ’buitengewoon intensief en complex geweest’, maar Nederland heeft ’geen enkele concessie hoeven doen’.

Volgens Syrisch recht heeft de vader absolute zeggenschap over zijn kinderen. Hafez weigerde lange tijd zijn kinderen naar Nederland te laten gaan. Hij draaide bij toen hij hoorde dat zijn kinderen ’met zijn tweeën in een kleine kamer in de kelder van de ambassade’ zaten. „Ik wil mijn kinderen dit niet langer aandoen”, zei hij gisteren tegen persbureau ANP.

Minister Bot heeft zich ’zelden voor één geval zo moeten inspannen’. Hij trotseerde de EU-afspraak dat ministers niet afzonderlijk Syrië bezoeken. Dat bezoek heeft gewerkt. „We hebben laten zien dat Syrië een deel van de oplossing is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden