Amman als menselijke adelaar uit de hemel

Reputaties zijn er om gebroken te worden. Op de Winterspelen in Salt Lake City staan voortdurend nieuwe sterren op, de favorieten met hoogstens een troostprijs achterlatend. Bij het skispringen is het niet anders.

PARK CITY - Als een veertje dwarrelde hij vanaf de 120 meterschans door het dal van Park City. Simon Amman sprong stijlvoller en vooral verder dan de mannen die deze hele winter het beeld van het skispringen bepaalden. De pas 20-jarige Zwitser, een schooljongen nog, kreeg na zijn zege op de normale schans gisteren voor de tweede keer het goud omgehangen. De Zwitserse koeienbellen in de menigte van 20000 mensen luidden om het hardst.

Waar men de Pool Adam Malysz en de Duitser Sven Hannawald verwacht had, daalde in het Sawatch-geberte een menselijke adelaar met een haviksneus neer uit de hemel. Simon Ammann is het prototype van de moderne schansspringer: vederlicht (55 kilo), klein (1.70) en uitgerust met een groot atletische vermogen in zijn sprongkracht.

Hij is de zoveelste sensatie op deze Winterspelen die brokken maakt in het kamp der favorieten. Alle ogen waren gisteren gericht op Hannawald en Malysz. Het Duitse tieneridool, aan kop na de eerste ronde, ging in de beslissende sprong dramatisch in de fout. Zijn skilatten kwamen tegen elkaar waardoor hij met links uit balans raakte. De jury strafte de beroerde landing in de puntenwaardering genadeloos af. Daardoor werd de man die de Vierschansentoernee nog zo glansrijk won, slechts vierde.

Malysz vloog ver, maar niet ver genoeg. De voormalige dakdekker kreeg na het brons op de 90- meter-schans nu het zilver. Hij beklemtoonde dat hij zielsgelukkig was. Maar in zijn achterhoofd wist hij ook dat het vaderland van hem niets anders dan goud verwachtte. Hij wordt na paus Johannes Paulus II beschouwd als de belangrijkste Pool van de eeuw, omdat hij het Westen zo vaak zijn wil oplegde.

Malysz was de afgelopen jaar de maat der dingen in het skispringen. Hij gold als het toonbeeld van perfectie. Psychologen uit Krakau zorgden voor een helder hoofd, wetenschappers in de biomechanica sleutelden aan zijn techniek. Het leidde tot een ongekende reeks successen die de traditionele springlanden als Duitsland, Finland en Japan in grote verlegenheid bracht. Japan stuurde acht wetenschappers uit diverse disciplines naar de wedstrijden om stiekem video-opnames van zijn stijl te maken om daar later uitgebreide computeranalyses van te maken.

Maar de omloopsnelheid van sporthelden ligt hoog, zeker in het schansspringen waar de gemiddelde leeftijd van winnaars alsmaar daalt. Ammann oogt als Harry Potter. Een scheerapparaat hoefde hij niet mee te nemen voor zijn olympische trip. De zoon van een keuterboertje uit Unterwasser, in het kanton Sankt Gallen, werd vorig jaar bijna van school gestuurd omdat zijn punten zo beroerd waren.

Tot dit seizoen was hij niet meer dan een middelmatig springer uit een land waar niet eens een K120-schans is om te trainen. Walter Steiner zorgde in Saporro in 1972 voor het laatste olympische goud voor Zwitserland in het schansspringen. Betere faciliteiten maakten in het afgelopen jaar alles anders. Ook de Zwitsers kennen nu mentale begeleiding, worden geholpen door gerenommeerde wetenschappers, doen testen in een windkanaal en werken met uitgebalanceerde programma's in het krachthonk. Ammann: ,,We zijn zo sterk geworden omdat we een hecht collectief zijn''.

In december eindigde hij -in Engelberg- voor het eerst op het podium van een wereldbeker. In Predazzo werd hij daarna zelfs tweede. Ammann had het gevoel in een andere dimensie van het vliegen te zijn gekomen. Een zware crash op 11 januari in Willingen leek zijn illusie te verstoren. Met een hersenschudding moest hij rust houden. ,,Achteraf is dat niet slecht geweest. Ik kon me in alle rust focussen op de Spelen. Ik had niks meer te verliezen.''

Liefst 133 meter, verder dan wie ook, reikte in Park City zijn ultieme sprong. Hij is de tweede springer in de olympische geschiedenis die op beide individuele nummers het goud pakt. De legendarische Fin Matti Nykünen ging hem in 1988 in Calgary voor. Met Nykünen is het niet zo goed afgelopen. Drie huwelijken liepen al door drank op de klippen, een poging een bordeel op te zetten strandde door geldproblemen en de verkeerde adviseurs.

De kans dat Ammans leven ontspoort lijkt niet zo groot. Toen hem de vraag werd gesteld wat hij met het verdiende geld gaat doen, lachte hij. ,,De banken van Zwitserland zijn beroemd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden