Amish mogen niet procederen en bedrijven weten dat

Twee culturen wachten voor het groene licht Beeld Tony Fischer, http://www.flickr.com/photos/tonythemisfit/
Twee culturen wachten voor het groene lichtBeeld Tony Fischer, http://www.flickr.com/photos/tonythemisfit/

Religie verbiedt dat mennonitische protestanten naar de rechter stappen. Schaliegasbedrijven maken misbruik van de godsdienstige principes van de Amish.

360 Magazine

De Amish leven alsof het 1850 is en ze geloven niet in procederen. Omdat veel Amish boeren zijn, zijn ze aan aantrekkelijke prooi voor energiebedrijven die schaliegas willen boren, oftewel fracken. The New Republic beschrijft hoe enigszins naïeve Amish hun land veel te goedkoop verhuren aan frackingbedrijven. Ze lopen soms tienduizenden dollars mis. Naar de rechter gaan om de contracten te laten ontbinden, mogen ze niet van hun geloof.

In 2011 werd een man gearresteerd die de Amish-gemeenschap voor 17 miljoen dollar had opgelicht. 2.500 Amish dienden een verzoek bij de rechtbank in om de man vrij te laten. God oordeelt over zondaars en niet de mens.

Als leden van de Amish-gemeenschap wel naar de rechter stappen, zoals Levi A. en Mary Yoder, op wier land illegaal naar olie werd geboord, wordt hun religie tegen ze gebruikt. In de zaak van de Yoders werkte dat overigens in het nadeel van de oliemaatschappijen. Zij moesten een extra hoge schadevergoeding aan het echtpaar betalen omdat ze ervan uit waren gegaan dat je Amish wel kunt bedriegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden