Amev-Fortis bang zich te overeten

Van onze redactie economie UTRECHT - “Je moet je niet overeten.” Dat zegt J. Bartelds, bestuursvoorzitter van Fortis, het concern waarvan onder meer bank VSB en de verzekeraars Amev en AG onderdeel uitmaken. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar gaat de komende jaren focussen op autonome groei: geen overnames meer.

Na de recente inlijving van de Belgische bank ASLK (voor zo'n twee miljard gulden) richt de aandacht zich voorlopig naar binnen. Vorig jaar haalde Fortis nog zonder ASLK een winststijging van veertien procent. Maar dat is in ecu's gemeten. In guldens bedroeg de winststijging van het aan de beurs genoteerde Amev acht procent.

Bartelds denkt dat door meer samenhang te smeden tussen de onderdelen van Fortis de produktie met tussen de vijf en tien procent per jaar kan groeien. Het aantal levenpolissen dat het concern verkoopt, zit enorm in de lift. Vooral de aan beleggingen gelieerde polissen: in het eerste kwartaal van 1994 werd al net zoveel stijging geboekt als over heel 1993. De winstgevendheid van deze produkten is enorm: vorig jaar plus 21 procent.

Schadeverzekeringen met name in Nederland blijven in de min. “We hebben Nederlandse autorijders jarenlang gesubsidieerd. En dan gaat het niet om kleine bedragen, maar om tientallen miljoenen guldens. Daar kunnen we niet mee doorgaan”, aldus J. Beugelsdijk, bestuurder van Fortis. Hij verwacht dat de autopremies met mogelijk meer dan tien procent omhoog zullen gaan. Eerder al kondigden Nationale-Nederlanen en Aegon soortgelijke premiestijgingen aan. Ook aansprakelijkheidsverzekeringen vormen een bron van zorg. Hier lopen de rendementen terug door hogere schadevergoedingen.

Het bankbedrijf van Fortis zag het resultaat voor belastingen met 30 procent toenemen tot 90 miljoen ecu. Hier zit ASLK nog niet in. De Nederlandse banpoot VSB gaat overigens fors saneren. De komende twee a drie jaar verdwijnen, voornamelijk op de hoofdkantoren van de bank, ongeveer 450 arbeidsplaatsen. Voorts worden de komende jaren, volgens eerdere plannen, nog eens 70 tot 80 filalen gesloten of samengevoegd. In totaal had de VSB eind vorig jaar 2 641 werknemers in dienst. Bij verzekeraar Amev Nederland gaan daarnaast nog eens 300 banen verloren. Daarna zijn de al eerder begonnen reorganisaties bij Amev voorlopig voltooid, aldus het bestuur.

Het totale resultaat van Fortis steeg in 1993 tot 476 miljoen ecu (omgerekend 1,034 miljard gulden). Na de toevoeging van ASLK stijgt het balanstotaal van de groep van 38 miljard ecu eind 1992 tot 97 miljard eind 1993.

Bij wijze van experiment kunnen de aandeelhouders van Amev, de Nederlandse moeder van Fortis, het hele slotdividend in aandelen opnemen. Om het kapitaal niet te veel te laten verwateren zit er geen bonus op dit aandelendividend. Daardoor zullen, zo hoopt het concern, uitsluitend de vijftien procent particuliere aandeelhouders gebruikmaken van deze mogelijkheid. Het dividend steeg vorig jaar van 3,19 tot 3,40 gulden, de winst per aandeel van 7,62 tot 8,12 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden