Amerikanen willen binnen dertig dagen een wapenstilstand in Jemen

Een Jemenitisch kind tussen de Houthi-graven.  Beeld EPA
Een Jemenitisch kind tussen de Houthi-graven.Beeld EPA

De Verenigde Staten willen dat er een einde komt aan de oorlog in Jemen. Binnen dertig dagen moeten de strijdende partijen de wapens neerleggen.

Janne Chaudron

Het geweld in Jemen moet stoppen. De Amerikaanse ministers van defensie en buitenlandse zaken komen onafhankelijk van elkaar met dezelfde boodschap. Volgens defensieminister James Mattis zijn Saudi-Arabië en hun bondgenoten bereid om een vredesakkoord te tekenen. Mattis hoopt dat de strijdende partijen in Jemen nog deze maand met elkaar om tafel gaan en dat een wapenstilstand over dertig dagen een feit is.

Speciale VN-gezant voor Jemen, Martin Griffiths, moet de gesprekken gaan leiden. Er zou volgens Mattis zelfs al een plek afgesproken zijn voor de onderhandelingen: Zweden. In Jemen woedt sinds 2015 een heftige strijd tussen de Houthi-rebellen en de Jemenitische regering die gesteund wordt door een coalitie van islamitische landen, geleid door Saudi-Arabië. Zeker tienduizend mensen zijn gedood en veel Jemenieten zijn zwaar ondervoed.

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Naties de strijdende partijen om tafel proberen te krijgen. Een poging om vrede te bewerkstelligen strandde in september, omdat de Houthi's niet wilden deelnemen. Hun eisen, een veilige doorgang voor gewonde soldaten, zouden niet zijn ingewilligd.

Hongersnood

Of de gesprekken dit keer wel kans van slagen hebben, is afwachten. Wel is het nieuw dat de Verenigde Staten zich zo nadrukkelijk bemoeien met een vredesplan dat een duidelijk tijdspad omvat. De minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo, zei daarover het volgende: “Het geweld in Jemen moet stoppen. De VN-gezant moet ervoor zorgen dat er een gedemilitariseerde zone komt en alle grote wapens moeten onder controle komen van de internationale gemeenschap.”

De doortastende woorden van de Amerikaanse ministers komen op een moment dat de Verenigde Staten steeds meer onder druk staan vanwege de militaire steun die ze geven aan Saudi-Arabië. Het gaat om wapenleveranties en inlichtingen. De moord op de Saudische dissident Jamal Khashoggi zorgde voor grote verontwaardiging wereldwijd. Ook in het Amerikaanse Congres en binnen de Republikeinse partij wordt sinds de moord openlijk getwijfeld aan de innige relatie tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië.

Bovendien kwam Mark Lowcock, VN-chef voor humanitaire hulp, vorige week met een zeer alarmistische boodschap. Als de gevechten in Jemen niet stoppen sterft de helft van de bevolking aan honger. Vorige week, vlak na de woorden van Lowcock, bezocht VN-gezant Griffiths de Verenigde Staten om de Amerikaanse regering bij te praten over de situatie in Jemen. Hij heeft de regering duidelijk doordrongen van de ernst van de situatie, schreef Jeremy Konyndyk in een reactie op Twitter. Hij was onder de voormalige president Obama verantwoordelijk voor Amerikaanse steun bij buitenlandse rampen. Konyndyk: “Geen enkele regering wil getuige zijn van een hongersnood - zeker niet als die zo nauw verbonden is met het Saudische beleid van het Witte Huis.”

Lees ook

Een groeiend aantal Jemenieten heeft honger en het wordt nog veel erger, waarschuwen de VN

De Verenigde Naties waarschuwen voor een ongekende hongersnood in Jemen. Zonder voedselhulp is de situatie niet te overzien.

Wie maar enigszins geld heeft, is al vertrokken uit Jemen

Jemenieten in Nederland proberen hun familieleden en vrienden in het oorlogsgebied zo goed en zo kwaad als het gaat te helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden