Review

Amerikanen weer welkom in Venetië

VENETIE - Al na een jaar lijkt Felice Laudadio, de directeur van het Filmfestival Venetië, bakzeil te halen. Bij zijn aantreden vorig jaar zegde hij de Hollywood-cinema de wacht aan. Die gaat, oordeelde hij toen, “ten onder aan een overdosis 'special effects' en hoort daardoor niet meer thuis op dit festival dat de artistieke film hoog acht.”

Wellicht als reactie op zijn wat tamme eerste festival, of misschien wel onder druk van de machtige Amerikaanse studio's, tapt Laudadio bij zijn tweede festival uit een heel ander vatje. “Geen enkele Amerikaanse film die ik voor dit festival zag, stond bol van 'special effects' of technologie. De Amerikaanse regisseurs hebben herontdekt dat ze verhalen moeten schrijven over de echte wereld en echte emoties. De terugkeer van de humane cinema is de nieuwe trend in de Amerikaanse film.”

Door deze koerswijziging wemelt het dit jaar op het Lido weer als vanouds van Amerikaanse films en sterren in alle soorten en maten. Zo werd de opening van het 55e Filmfestival van Venetië, gisteravond met de vertoning (buiten competitie) van Steven Spielbergs drie uur durende oorlogsfilm 'Saving Private Ryan', opgeluisterd door de aanwezigheid van Spielberg en hoofdrolspeler Tom Hanks.

Dat dit epos over het barre lot van Amerikaanse soldaten tijdens de geallieerde landing in Normandië echte emoties in de echte wereld thematiseert, zal geen mens ontkennen. Spielberg stapelt echter zoveel gruwelijkheden in zo'n rap tempo op elkaar en verpakt die ook nog eens in zo'n zoetsappig sentimenteel jasje dat deze humane productie toch grenst aan loos vertoon van wat Hollywood wel niet allemaal vermag.

Ook in het competitie-programma van het tot dertien september durende festival is Amerika met vier films ('Bulworth' van Warren Beatty, 'Hurly burly' van Tony Drazan, 'New Rose hotel' van Abel Ferrara en 'Rounders' van John Dahl) sterk vertegenwoorigd. Italië (ondermeer 'The way the laughed' van Gianni Amelio) en Frankrijk (bijvoorbeeld Eric Rohmers 'Conte d'automne') werden bedacht met ieder drie kandidaten voor de Gouden Leeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden