Amerikanen staan in de rij voor de stemlokalen

WASHINGTON (ANP) - Miljoenen Amerikanen hebben al hun stem uitgebracht tijdens deze 'Super Tuesday', de dag waarop in 24 staten voorverkiezingen worden gehouden.

Volgens Amerikaanse nieuwszenders is er veel animo onder de burgers om een stem uit te brengen en op veel plaatsen staan er dan ook nog steeds lange rijen.

De eerste exit polls en uitslagen zullen in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) vanaf circa 01.00 uur binnenkomen. In de westelijke staat Californië sluiten de stembussen pas om 05.00 uur woensdagmorgen Nederlandse tijd.

Gedelegeerden

Tijdens Super Tuesday wordt een groot deel van het totaal aantal Democratische en Republikeinse gedelegeerden verdeeld die op de conventies in augustus en september officieel de presidentskandidaat van de partijen zullen aanwijzen.

Om op de conventie gekozen te worden tot officiële presidentskandidaat heeft bij de Democraten Hillary Clinton of Barack Obama de steun nodig van minimaal 2025 van de in totaal 4049 gedelegeerden. Dinsdag mogen de Democraten stemmen in 22 staten die goed zijn voor in totaal 2064 gedelegeerden. Van die gedelegeerden zijn er evenwel 386 zogenoemde Super Delegates, hoogwaardigheidsbekleders van de partij die zelf mogen beslissen wie ze steunen.

Winner-takes-it-all

Bij de Republikeinen staat het magische getal op 1191. Dinsdag worden van de in totaal 2380 gedelegeerden er 1081 gekozen. Bij de Grand Old Party worden verreweg de meeste gedelegeerden toegewezen op basis van de uitslagen in de voorverkiezingen. Daarbij wordt meestal het winner-takes-it-all systeem gehanteerd.

De staten Californië, New York, Illinois, New Jersey, Massachusetts en Georgia worden als Democratische hoofdprijzen gezien. Ze leveren de meeste gedelegeerden op. Bij de Republikeinen zijn het vooral de eerste drie van die staten die veel opleveren.

In negentien staten hebben tegelijkertijd Democratische en Republikeinse voorverkiezingen plaats. In de dunbevolkte staten Idaho, New Mexico en Kansas gaan alleen de Democraten naar de stembus, en in Montana en West-Virginia alleen Republikeinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden