Amerikanen profiteren van sluiting museum

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Voor het eerst sinds de opening van het Van Goghmuseum in 1973, kunnen Amerikanen in eigen land zien waarvoor ze anders naar Nederland moeten reizen. Vanaf 4 oktober zullen zeventig Van Goghs worden uitgeleend aan de National Gallery in Washington. Onder de werken bevinden zich 'De aardappeleters', 'Zelfportret als schilder' (1888), en 'Korenveld met kraaien'.

De tentoonstelling loopt tot 3 januari 1999. Daarna zal ze te zien zijn tot 12 april in het Los Angeles County Museum of Art. De directeur van de National Gallery in Washington Earl Powell, is blij met de mogelijkheid om voor het eerst sinds 34 jaar weer een Van Gogh-tentoonstelling in eigen land te kunnen organiseren. “Alleen een bezoek aan Amsterdam in de afgelopen 25 jaar kan de ervaring evenaren, die bezoekers zullen hebben als zij deze adembenemende werken zien”, zei hij gisteren. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt nu het Van Goghmuseum in verband met de verbouwing van het Rietveldgebouw tijdelijk (van begin september tot begin mei '98) zijn deuren sluit en de collectie elders moet worden ondergebracht.

Behalve de musea in Washington en Los Angeles profiteren ook twee Nederlandse musea van de tijdelijke verhuizing van de Van Gogh-collectie. Zo zullen 88 schilderijen in de zuid-vleugel van het Rijksmuseum worden ondergebracht en twintig in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Onder de naam 'Van Gogh te gast' (vanaf 19 september tot en met 7 maart 1999) krijgt het Rijksmuseum de beschikking over de icoon van het Van Goghmuseum, 'De zonnebloemen'. Ook beroemde doeken als 'Stilleven met bijbel', 'Stilleven met irissen', de triptiek van 'De boomgaarden' en 'De opwekking van Lazarus' gaan naar het Rijksmuseum.

Vooral met het laatste schilderij is directeur Ronald de Leeuw (tot vorig jaar nog directeur van het Van Goghmuseum) erg ingenomen, zo vertelde een woordvoerder van het museum gisteren. De ets van Rembrandt die voor Vincent als voorbeeld diende, is in het bezit van het Rijksmuseum. Een andere welkome aanvulling op de (Aziatische) collectie van het Rijksmuseum vormen de Japanse werken die Van Gogh naar onder andere Hokusai maakte. Ook enkele beroemde werken van tijdgenoten als Gaugain, met onder meer diens bekende portret van een werkende Vincent, Toulouse-Lautrec, Monet en Alma-Tadema zullen tijdelijk naar de Stadhouderskade verhuizen.

In april 1999 zullen alle uitgeleende schilderijen weer terugkeren naar het vernieuwde Rietveld-paviljoen in het Van Goghmuseum. Het museum zal vervolgens in mei worden heropend met een tentoonstelling over Theo van Gogh als handelaar, mecenas en niet te vergeten, broer van Vincent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden