Amerikanen pikken privacyinbreuk door overheid niet langer

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amerikaanse burgers vechten terug. Sinds klokkenluider Edward Snowden tienduizenden documenten over de spionagepraktijken van de National Security Agency (NSA) aan het licht bracht, ontstaan er steeds meer initiatieven om de veiligheidsdienst te slim af te zijn.

redactie

"Afgelopen zomer wist nog niemand iets af van de NSA", zegt Amy Zegart tegen persbureau AP. Maar volgens de mededirectrice van het Centrum voor Internationale Veiligheid en Samenwerking wil het gros van de Amerikaanse burgers nu zo veel mogelijk internetgluurders uit hun computer bannen. Versleutelde e-mails, encryptiesoftware en andere mogelijkheden om de internetprivacy te versterken worden in toenemende mate toegepast.

De angst zit er goed in sinds klokkenluider en voormalig medewerker van inlichtingendienst CIA Snowden bekendmaakte dat niemand veilig is voor de spionage van de Amerikaanse overheid. Terwijl president Obama en zijn rechterhand John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken, claimen dat spionage enkel wordt ingezet voor terrorismebestrijding, bleek afgelopen zomer wel anders.

Burgers, politici, bedrijven, ambassades. Van allemaal wordt het internet- en telefoonverkeer afgetapt en opgeslagen. Uit de door Snowden gepubliceerde documenten blijkt dat ook de Britten en Canadezen hun speurneus goed weten te gebruiken. Buitenlandse inlichtingendiensten bespieden namelijk Facebook, Skype en Google Accounts.

Versleutelen als way of life
Met het programma Flagger probeert webdeveloper en activist Jeff Lyon op ludieke wijze deze spionagepraktijken een halt toe te roepen. De privacyinbreuk tegengaan doet het programma absoluut niet, maar gebruikers kunnen NSA wel een persoonlijk bericht sturen. Lyon legt zelf uit hoe:

Ee boodschap die gebruikers van het programma Flagger aan de National Security Agency (NSA) kunnen sturen. Beeld screenshot flagger.io
Ee boodschap die gebruikers van het programma Flagger aan de National Security Agency (NSA) kunnen sturen.Beeld screenshot flagger.io

Maar Lyon is niet de enige die zich hard maakt tegen het ongevraagde gesnuffel van NSA. Activist Parker Higgins uit San Fransico roept een ieder op zijn emails te versleutelen en encryptiesoftware te installeren voor de browers. "Als iedereen encryptie toepast, wordt versleuteling van mails en browers ook niet meer gezien als indicator van misdaad."

Zogenoemde 'Cryptofeestjes' nemen in de States een ontzettende vlucht. Speciaal voor de gelegenheid opgedirkte gastheren bespreken er met een klein gezelschap de beste tips en tricks over encryptie. En er is meer: onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh hebbem onlangs de app SafeSlinger geïntroduceerd. Deze app moet sms'jes beschermen tegen de nieuwsgierigheid van internetproviders, werknemers en allerlei andere "ongenode gasten".

Succesvol?
Helpen al deze beschermingen wel? Nee, zegt Joshua Smith, organisator van CryptoParties. "Het maakt eerlijk gezegd niet uit wat je doet. Als de NSA informatie van je wil vinden, zullen ze het vinden ook." Toch is volgens Peter Teffer, freelance journalist en politiek analist, het omzeilen van NSA zeker mogelijk. In nrc.next omschreef hij onlangs een rigoureuze aanpak waarmee NSA-verdachten de veiligheidsdienst even voorblijven. Gebaseerd op een cursus digitale veiligheid:

- Koop een nieuwe laptop die nog niet verbonden is geweest met internet.

- Bestel deze laptop niet online, want dan is het stuk hardware te herleiden naar jouw huis.

- Ga naar een fysieke computerwinkel, in een andere stad. Om te voorkomen dat je kenteken wordt gefilmd, pak je in plaats van de auto de trein. Check niet in met een ov-chipkaart, maar koop een papieren kaartje. Vergeet daarbij niet af te rekenen met contant geld in plaats van een pinpas.

- Laat gedurende deze zeer arbeidsintensieve aankoop je telefoon thuis.

- Na de aankoop verwissel je thuis de bijgeleverde harde schijf met een schone, die je uiteraard ook in een adere stad hebt gekocht.

- Daarop installeer je geen Windows of Mac OS, maar een besturingssysteem waarvan de broncode openbaar is.

"Het is voor de NSA veel gemakkelijker om stiekeme toegangspoortjes te laten installeren in systemen van Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft of Apple, die de precieze werking van hun systemen geheimhouden, dan in een open source-systeem als Linux", schrijft Teffer. Hoelang je hiermee uit het vizier van NSA blijft, is de vraag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden