Amerikanen mogen ook niet vloeken

Dat de Evangelische Omroep in eigen producties niet vloekt wisten we al. De omroep heeft nu ook een manier gevonden om tegen godslasterlijk taalgebruik in buitenlandse programma's ten strijde te trekken. De EO maakt gebruik van de allernieuwste digitale techniek om ruwe taal uit ieder aangekocht programma te weren. De kijker merkt daar niets van, want een woord of zinsnede wordt er simpelweg uitgeknipt. Vloekt een acteur vol in de camera, dan wordt dat hele beeld eruit gehaald.

BIJDRAGEN: ROMANA ABELS EN DORIEN PELS

Volgens de omroep is dit een stuk minder storend dan een bliep invoegen. Vooral Hollywood-films, die tot nu toe zelden door de EO werden aangekocht, kunnen nu ook in het programmapakket. Ze worden door EO-medewerkers nageplozen op al te schokkende krachttermen. Filmmakers die protesteren tegen deze censuur hebben pech, want de EO heeft contractueel laten vastleggen dat zij het recht heeft lasterlijke taal uit haar uitzendingen te weren.

Geen andere omroep is van plan deze techniek hiervoor in te zetten, hoewel de NCRV wel Amerikaanse vloekwoorden afzwakt in de ondertiteling en in haar eigen producties vermijdt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden