Amerikanen mogen geen Libische hamburgers eten

Amerikaanser dan de onlangs geopende Henry J. Bean's Grill zul je het in Boedapest niet snel vinden. Een menu met guacamole en kaasburgers, nachos en potato skins en muren vol filmsterren en oude Amerikaanse reclames voor cola en soda pop.

Maar Amerikaanse toeristen doen er wijs aan het restaurant te mijden, op straffe van een boete van maximaal 11 000 dollar. Afgelopen week verspreidde de Amerikaanse ambassade een waarschuwing dat de Henry J. Bean's, net als de even Amerikaans ogende Chicago Rib Shack en het Blues Alley restaurant voor Amerikaanse staatsburgers verboden terrein zijn. De reden: de drie restaurants zijn eigendom van Corinthia, een Maltese onderneming die voor 48 procent Libisch bezit blijkt te zijn. Omdat de VS Libië economisch boycotten, mogen Amerikaanse ingezetenen geen hamburger eten in een van de drie restaurants. Om dezelfde reden is het Amerikanen op straffe van een boete sinds vorig jaar verboden te overnachten in het Boedapester Aquincum Hotel. “Er zijn enkele honderden restaurants, bars en hotels in de wereld die verboden terrein zijn voor onze burgers”, aldus Edward Kemp, perswoordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Boedapest. En hoewel de kans om gepakt te worden klein is, zijn er volgens hem wel degelijk mensen beboet die dat verbod negeerden. Zijn Amerikanen dan verplicht om te informeren welke gelegenheden ze niet mogen bezoeken? Eigenlijk wel, meent Kemp.

“Als burger word je geacht de wet te kennen, en de wet die economische contacten met Libië verbiedt, bestaat al sinds 1986. Wij gaan ervan uit dat mensen zich informeren voor ze op reis gaan. Het ministerie van financiën heeft een website waarop iedereen kan nalezen met welke personen en bedrijven in de wereld Amerikanen geen contact mogen hebben.”

De website blijkt zich niet alleen te beperken tot Libië, maar omvat alle landen en organisaties waartegen Amerika een boycot heeft lopen, van Iran en Irak tot Burma, de Angolese organisatie Unita en Joegoslavië.

Er staan duizenden namen, adressen en bedrijven op die Amerikaanse burgers moeten mijden, niet alleen restaurants, maar ook handelsondernemingen, religieuze organisaties, politieke partijen en private personen die van terrorisme worden verdacht. Dat de boycotmaatregelen effect hebben, kan Ferenc Koszegvary, directeur van het Aquincum-hotel, bevestigen.

“Sinds de ambassade Amerikanen in 1998 verboden heeft hier te overnachten, zijn we al onze Amerikaanse reisgroepen en gasten kwijt. Dat heeft ons gevoelig getroffen”, aldus directeur Koszegvary, die zegt geen flauw benul te hebben van Libische betrokkenheid bij zijn hotel. “Persoonlijk heb ik nog nooit een Libiër gezien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden