Amerikanen in de rij voor zorgverzekering

Deadline Obamacare verlengd vanwege drukte en storingen

De inschrijfdeadline voor het nieuwe Amerikaanse zorgstelsel leidde maandag tot lange wachtrijen rond ziekenhuizen, op websites en aan de telefoon. In totaal hebben rond de zeven miljoen Amerikanen zich zo ingeschreven voor een zorgverzekering. Daarmee is de meest bescheiden doelstelling behaald, na jarenlange tegenstand, aanpassingen en fouten.

'Deadlinedag' begon onheilspellend met een vier uur lange storing op de officiële website, die bijna vijf miljoen bezoekers ontving. Na de deadline om middernacht konden onverzekerde Amerikanen een boete krijgen ter hoogte van 1 procent van het inkomen. Velen die niet door de wachtrij kwamen, krijgen nu toch meer tijd.

Ondanks de vele klachten riep vicepresident Joe Biden burgers op om zich in te schrijven: "Ga nu in de rij staan. Er is nog steeds tijd voor."

Sommige Amerikanen zijn boos omdat hun oude zorgverzekering is geannuleerd of omdat de nieuwe polissen te duur zouden zijn. Maar op Twitter reageerden anderen met zieke familieleden opgelucht.

Volgens Amerikaanse media vormt de belangstelling een bescheiden succes voor president Obama. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat alle Amerikanen zijn verzekerd. In 2010 werd geschat dat er een oplossing zou komen voor drie vijfde van de vijftig miljoen Amerikanen zonder verzekering. Die doelstelling werd uiteindelijk verlaagd naar zeven miljoen. Een aanzienlijk deel daarvan is geen nieuwe verzekerde, maar overgestapt.

In de komende maanden zal moeten blijken hoeveel inschrijvers daadwerkelijk hun premie betalen en hoeveel jongeren zich hebben ingeschreven. De deelname van jongeren is noodzakelijk om het zorgstelsel betaalbaar te kunnen houden.

Het zorgstelsel is Obama's belangrijkste binnenlandse stokpaardje. Het kostte twee jaar om de wet door het Amerikaanse Congres te loodsen. Sindsdien heeft de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden vijftig keer tevergeefs gestemd voor de afschaffing van het gehate 'Obamacare'.

De lancering in oktober verliep al dramatisch. De website was traag, storinggevoelig en sloeg belangrijke informatie niet op. Slechts één procent van de belangstellenden kon zich inschrijven. In een persconferentie ging Obama daarop diep door het stof.

Democraten zijn bang dat ze hierdoor de parlementsverkiezingen in november gaan verliezen. Ze hopen dat in de komende maanden ook positieve gevolgen van het zorgstelsel zichtbaar worden. Of op zijn minst dat de irritatie over de invoering wegebt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden