Amerikanen en Serviërs op ganzenjacht in de polder

EMIEL HAKKENES

Waar gaan buitenlandse toeristen in Nederland naar toe? Traditioneel naar de kust en de grote steden. Maar minstens twee buitenlandse reisbureaus prijzen juist het Nederlandse platteland aan, om een specifieke reden: je kunt daar jagen op ganzen. Het Amerikaanse GetDucks.com, gevestigd in het stadje Brandon in Mississippi, biedt behalve jachtreizen naar Nieuw-Zeeland en Peru ook Nederland aan als bestemming. Hetzelfde geldt voor het Servische Safari International. Beide firma's garanderen een 'ongelimiteerd aanbod' van ganzen.

Ganzen mogen in Nederland afgeschoten worden omdat zij schade toebrengen aan landbouwgewassen. De grondeigenaar kan bij de overheid een ontheffing aanvragen om de dieren door jagers te laten doden. De deelnemers aan de ganzenjachtreizen schieten 'op verzoek' van boeren met zo'n ontheffing.

Safari International vraagt daarvoor een kleine 2000 euro, waarvoor het behalve de ganzen ook overnachtingen en vervoer regelt. GetDucks prijst de reis naar Nederland aan met een artikel uit 2010 uit het aluminiblad van Wageningen UR, dat meldt dat jaarlijks twee miljoen ganzen in Nederland overwinteren.

PvdA-Kamerlid Henk Leenders heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de jachtreizen. Faunabescherming Nederland, dat sinds 1976 actie voert tegen de jacht, noemt deze vorm van toerisme 'onthutsend'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden