Amerikanen en Europeanen denken eender

Hun politieke leiders mogen dan soms een andere mening hebben over het buitenlands beleid, Amerikaanse burgers en Europeanen willen juist meer samenwerken om de problemen aan te pakken. Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Chicago Council on Foreign Affairs in Chicago en het German Marshall Fund of the United States, twee conservatieve instellingen met nauwe contacten met het Pentagon.

De instellingen vroegen in juni en juli van dit jaar aan 3000 Amerikanen en 6000 Europeanen in zes Europese landen hoe ze na 11 september 2001 aankijken tegen het buitenlands beleid van de EU en de VS. En wat blijkt? Europeanen en Amerikanen zijn het over veel dingen eens.

Zo zouden bijna evenveel Europeanen als Amerikanen (respectievelijk 60 en 65 procent) voorstander van militair ingrijpen in Irak. Beide bevolkingsgroepen vinden echter dat zoiets pas kan met de goedkeuring van de Verenigde Naties en steun van de bondgenoten. Van de Nederlandse ondervraagden vindt 65 procent dat Nederland in dat geval mee moet doen.

Volgens de ondervraagden aan weerszijden van de oceaan vormen de massavernietigingswapens die Irak mogelijk ontwikkelt een grote bedreiging. Irak scoort trouwens hoog in het lijstje van internationale dreigingen, net als het terrorisme en islamitisch fundamentalisme. Van de Amerikanen vindt 92 procent dat het terrorisme met militaire middelen moet worden bestreden, terwijl 75 procent van de Europeanen die mening heeft.

Europeanen en Amerikanen delen in grote lijnen de kritiek op het buitenlandse beleid van de VS, zij het dat de Amerikaanse burgers milder zijn voor hun leiders. Een meerderheid van de Europeanen (55 procent) meent dat de aanslagen van 11 september deels het gevolg zijn van het buitenlandse beleid van de VS.

Met de stelling dat Europa, net als de VS, een supermogendheid moet worden, is 65 procent van de Europeanen het eens. De Fransen (91 procent) nog het meest, terwijl de Duitsers (48 procent) daarover minder stellig zijn.

Negen op de tien Europese ondervraagden willen een sterke EU. Zij vinden het wenselijk dat Europa meer geld uitgeeft aan defensie. Duitsland wil echter dat de VS hun leidende rol blijven spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden