Amerikanen en Britten luisteren op grote schaal af

* De Amerikanen en de Britten besteden miljarden aan hun spionage-activiteiten, waarvoor eigenlijk niemand nog veilig is. De sleutelorganisaties zijn de Amerikaanse National Security Agency NSA en het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ).

Deskundigen denken dat beide instituten elk uur een paar miljoen telefoongesprekken, e-mails en faxberichten onderscheppen. De hoofdkwartieren van de NSA in Fort Meade (Maryland) en het GCHQ zijn volgestopt met moderne computers, die communicatieverkeer, onder meer met satellieten onderschept, filteren op interessante informatie.

Volgens de Britse spionage-expert James Bamford onderscheppen de NSA en het GCHQ overal ter wereld communicatie, in een samenwerking die Echelon wordt genoemd. Daaraan doen ook zeker de inlichtingendiensten van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland mee. Ook bevriende naties 'besnuffelen' elkaar.

De NSA wil zelf niet zeggen hoeveel mensen er in dienst zijn, maar vermoedelijk zijn het er minimaal 20000, die op hun beurt zeker 100000 mensen wereldwijd 'in het veld' kunnen aansturen. De activiteiten van de NSA zouden jaarlijks zeker 3,5 miljard dollar kosten.

GCHQ in het Britse Cheltenham is de 'junior partner' van de NSA met circa 6500 werknemers. Volgens Britse media beloopt het jaarlijke budget ongeveer een half miljard euro. In ruil voor een deel van de kosten mogen de VS voor eigen doeleinden gebruik maken van afluisterposten in Groot-Brittannië. Het GCHQ werd in 1946 opgericht als de de opvolger van de befaamde codebrekers van Bletchley Park tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De samenwerking bestaat er ook uit dat de Britten op verzoek Amerikaans telefoonverkeer afluisteren en andersom. Daardoor kunnen Londen en Washington achteraf beweren dat eigen burgers niet worden afgeluisterd. Het geheime NSA-station in Menwith Hill in Yorkshire luistert bijvoorbeeld alle internationale telefoongesprekken af die vanuit Groot-Brittannië worden gevoerd.

De jongste ophef over het afluisteren van telefoons in het VN-hoofdkwartier mag eigenlijk geen verbazing wekken. Volgens de Amerikaanse auteur Stephen Schlesinger (Act of Creation: The Founding of the UN) werden de Verenigde Naties al vanaf het prille begin afgeluisterd door Amerikaanse inlichtingendiensten.

De huidige VN-baas Kofi Annan weet dat ook maar al te goed. Donderdag werd al bekend dat zijn werkkamer en andere vertrekken geregeld worden gecontroleerd op de aanwezigheid van afluisterapparatuur. Ook zouden zijn gesprekken en e-mails worden beschermd tegen mogelijk andersoortige afluisterpraktijken. Of dat helpt tegen de ultramoderne middelen van Amerikaanse en Britse spionnen lijkt onwaarschijnlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden