Amerikaanse 'Werk of verhonger' intrigeert Londen

Mevrouw Alden wordt er moe van. Drie maanden leidt zij nu op het Britse ministerie van sociale zaken de New Deal, het nieuwe werkgelegenheidsbeleid voor de kansarmen. Maar de helft van de gesprekken gaat over het beleid in de Amerikaanse staat Wisconsin. “Dat woord valt haast even vaak als New Deal.”

“Wisconsin is hot”, vertelt ook de woordvoerder van de Britse arbeidsvoorziening. “Iedereen in Groot-Brittannië bekijkt hun beleid. Vorige maand was het hoofd van hun programma in Londen voor een spreekbeurt. Minister Harriet Harman heeft hem ontvangen. Mijn eigen baas is er heen geweest. De BBC heeft er een lange reportage gemaakt.”

Alden erkent dat Harman serieus studeert op Wisconsin. “Maar wij bestuderen nu alles. We bekijken ook Europese voorbeelden.” Op de vraag welke EU-landen, heeft ze geen antwoord. Over Wisconsin heeft ze de kennis paraat. “Het is inderdaad erg interessant.”

Het systeem aldaar wordt vaak kort samengevat als work or starve (werk of verhonger). De Republikeinse gouverneur Tommy Thompson dwingt sinds 1993 iedereen met een uitkering, dus ook alleenstaande vrouwen met kinderen, om te werken voor hun uitkering. Slechts een enkeling kreeg uitstel. De tijd dat iemand steun kan trekken is aan een maximum gebonden.

De resultaten zijn verbluffend, weet ook Alden. Het aantal mensen met een uitkering daalde zestig procent, ook omdat de economie het goed doet. Het aantal daklozen nam toe, maar van de grote verarming, waarvoor tegenstanders waarschuwden, is (nog) geen sprake. Het criminaliteitscijfer daalde.

Het BBC-programma over Wisconsin joeg veel Britse bijstandsmoeders de stuipen op het lijf, weet de woordvoerder. “Ze hoorden dat Harman het erg interessant vindt. En wat zagen ze? Vrouwen die wc's schoonmaakten. Worden wij daar ook toe gedwongen?, vroegen ze.” Hij denkt even na. “Voorlopig heeft de nieuwe regering haar handen vol. Maar het zal er van komen. Ook onze bijstandsmoeders zullen met dwang te maken krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden